Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utslängd och vilsen trafikant

Annons

- Men det är inte alls så mysigt som det låter, då jag absolut inte vill han någon vattensköldpadda, säger Lena Nilsson.

Hon ställer upp för att hon är djurvän och vill ge rätt signaler till barnen. Men efter annonsering och polisanmälan börjar hon misstänka att "Lilla Gubben" bara är utslängd från sitt hem.

- Det är säkert så, då folk tycks sakna moral när det gäller vattensköldpaddor, säger Lars Hall på Silja zoo i Borlänge.

Han har försökt att mot avgift ta tillbaka fullvuxna vattensköldpaddor från panikslagna ägare men mötts av en sådan anstormning att han tvingats sluta.

- Jag säljer numera bara en art som blir hälften så stor, men ber ändå mina kunder tänka över köpet av den, förklarar Lars Hall.

En vattensköldpadda kostar runt 250 kronor, och Lars Hall vill inte sluta sälja dem då det bara öppnar för svarthandel. Men han informerar om nackdelarna med de små söta liven, som kräver noggrann skötsel för att må bra.

- Det har importerats sådana enorma mängder vattensköldpaddor sedan starten 1995, att varje svensk skulle ha en sköldpadda om de skötts rätt och fått leva, konstaterar Lars Hall.

Han tycker det är djurplågeri att bara slänga ut sköldpaddorna när de vuxit till sig. Så det är bara att hoppas någon vill ta hand om "Lilla Gubben" i Sundborn så han slipper avlivas.

- Jag har ringt runt till både polis, handlare och djurparker men ingen kan hjälpa mig med "Lilla Gubben", säger Lena.

- "Lilla Gubben" är ett upphittat djur, och det är polisens skyldighet att ta hand om honom, säger djurskyddsinspektör Anna Sörlin på miljökontoret i Falun.

Hon framhåller att Lena Nilsson absolut inte ska slänga ut hittepaddan igen. Finns ingen annan lösning på problemet är det polisens sak att besluta om och bekosta en eventuell avlivning.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons