Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utskott vill se analys av Teliaaffär

Annons

Ett enigt försvarsutskott har i ett yttrande till näringsutskottet krävt en analys och en konsekvensbeskrivning av en statlig utförsäljning av teleoperatören Telia Sonera.

Peter Jeppsson (s), ledamot i försvarsutskottet, beskriver i ett pressmeddelande yttrandet som kritik riktad mot regeringens utförsäljningsprocess. Kritiken sägs även ha fått stöd av försvarsminister Mikael Odenberg (m).

"Vid en fråga i kammaren lovade försvarsminister Mikael Odenberg i dag att tillgodose Försvarsmaktens synpunkter", skriver Jeppsson.

"Men det återstår att se om försvarsministern har något inflytande på Mats Odell som ansvarar för utförsäljningen i den borgerliga regeringen", tillägger han.

Rolf Gunnarsson (m), vice ordförande i försvarsutskottet, beskriver yttrandet annorlunda.

Näringsutskottet, som begärt in yttranden från flera riksdagsutskott, väntas senare i maj behandla frågan om Teliaförsäljningen.

I ett remissvar pekade Försvarsmakten i april på att utförsäljningen kan hota militära säkerhetsintressen då Telia Sonera i sitt kabelnät har delar som går till hemliga försvarsanläggningar och risken är att dessa nät hamnar hos en ägare som inte kan ge de säkerhetsgarantier som krävs.

TT

Mer läsning

Annons