Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utskänkningstillstånd är ingen tung politisk fråga

Annons

Debatten kring utskänkningstillstånd upptog lång tid av senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Vi moderater särskrev oss inte utan gick på majoritetens förslag.

Vi tycker att det är ganska meningslöst att lägga så mycket kraft och energi på diskussionen om krogarnas öppethållande. Låt oss en gång för alla fastställa att det är en liten del av den alkohol som konsumeras som dricks på våra krogar. Det rör sig om mindre än tio procent. Den alkohol som intas på våra krogar sker dessutom under betydligt mer kontrollerade förhållanden än den stora mängd alkohol som intas på andra ställen. Det är naivt att tro att det skulle konsumeras mindre alkohol om krogarna stängs en eller två timmar tidigare. Många av våra krog-besökare har förfestat i flera timmar hemma eller hos bekanta innan krogbesöket startar.

Att vänsterpartiet är emot krogarnas utskänkningstillstånd är relaterat till att vänstern vill motarbeta fri företagsamhet och är kritiska till de vinster som krögarna tar hem via utskänkningstillstånden.

Sanningen är dock den att det i dag är svårt, för att inte säga omöjligt, att få en restaurangverksamhet att gå ihop om krogen inte kan få intäkter av alkoholförsäljning. Vi är många Borlängebor som vill kunna äta en god måltid ute på krogen tillsammans med ett glas gott vin.

Just nu pågår en förfrågan från en krog att på försök under några tillfällen under sommaren få ha förlängt öppethållande. Att kommunfullmäktige tagit en policy att krogarna ska stänga senast klockan 02.00 innebär inte att det är omöjligt att pröva ett projekt där man medger längre öppethållandetider under begränsad tid. Det skulle tvärtom vara intressant att se om det i realiteten skulle innebära mer fylla och bråk.

Det stora problemet kring alkohol är inte konsumtionen på krogarna utan all alkohol som konsumeras av minderåriga. De serv-eras inte alkohol på krogen utan får tag i hembränt eller andra alkoholhaltiga drycker via vuxna langare. Det här är ett riktigt stort allvarligt problem som också bottnar i bristande föräldraansvar.

Ni tonårsföräldrar som släpper ut era barn utan tillsyn borde kontrollera vad de har för sig. Kontrollera era ungdomar när de kommer hem och om de är nyktra. Mycket av de bråk som sker på stan och runt våra krogar härrör inte alls från besökare på krogen.

Låt oss ha en sansad och sanningsenlig debatt kring frågan om utskänknings-tillstånd.

Ulla Olsson, m oppositionsråd och gruppledare

Vello Uprus, m ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden

Mer läsning

Annons