Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsiktsplats i stor fara

Annons

- Jag tycker att det är ett rimligt krav att kommunen undersöker området och förvissar sig om situationen, säger Nordqvist allvarligt.

Till vänster om trappan som leder till utsiktstoppen syns klart och tydligt en försänkning i marken.

- Det handlar om tre decimeter. Jag är djupt oroad av att marken hela tiden sjunker och det är allvarligt.

- Detta pågår år efter år och det enda som komunnen har gjort är att fylla på och jämna till marken med grovsingel.

- Jag vet inte vad som ligger under marken men vad jag vet är att hela området ligger på ett stort gruvområde, berättar Nordqvist.

Nils-Erik har under många år dokumenterat den gamla gruvan i Lekomberg. Han är även i besittning av gamla kartor som berättar om var och hur de olika brytområdena förekom under den första halvan av 1900-talet.

- Jag känner kanske ingen direkt fara över att något ska störta samman. Samtidigt upplever jag det som otäckt att marken hela tiden sjunker.

- Det är enorma tryck i berget och vi som bor nedanför höjderna ser naturligtvis att berget helst stannar där det är i dag.

Finns det någon rasrisk som du ser det?

- Jag vet inte hur det ser ut alla delar i området. Jag vet dock att det på platsen intill utsiktstornet tidigare stod en stor vattenpump. Den revs för runt 40 år sedan.

Ytterligare ett 100-tal meter från platsen går en stig som bland annat används av cyklisterna i Finnmarksturen.

- Se här, säger Nils-Erik och pekar på ännu ett djupt veck i marken. Här har det också sjunkit i marken.

Strax intill ligger ett stort inhägnat så kallat dagbrott.

- Fram till för ett par år sedan fanns det inget vatten i gruvan. I dag är vattendjupet runt 30-40 meter. Varför har vattnet plötsligt blivit kvar när det varit tomt i mer än ett halvt sekel?

Hela området är livligt frekventerat av turister och fotvandrare. Ludvika kommun har ställt iordning bord och bänkar och hembygdsföreningen har satt upp ett stort antal tavlar som berättar om gruvans från 1600-talet fram till nedläggningen 1944.

Vi kommunens mark- och planenhet har man ingen kännedom om att marken sjunker i området.

- Det var allvarliga uppgifter som vi självklart ska kontrollera så snabbt som möjligt, säger markingenjör Jan Persson vid förvaltningen.

- Vi måste kontakta Bergmästareämbetet i Falun och begära ut ritningar över området. Folk som vistas där måste självklart kunna känna sig trygga.

För Nils-Erik Nordqvist och andra boende i Lekomberg och Sörvik kvarstår frågan om varför marken hela tiden sjunker.

- Detta har pågått under 20 års tid och jag tycker att det är hög tid att vi nu får reda på varför. Vi vill också ha besked om det föreligger någon rasrisk, understryker Nordqvist.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons