Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsikten håller ihop Tällberg

Annons

Fördjupade översiktsplaner är ofta en produkt framtagen av tjänstemän vid samhällsbyggnadskontoret. Ofta är det också mer ett skrivbordsarbete än diskussioner med dem som bor i det aktuella området.

Den fördjupade översiktsplanen över Tällberg är ett undantag. Den innehåller mer än någonsin de boendes egna önskningar om hur det ska se ut i deras by nu och i framtiden.

- Arbetet med Charetten och Bykaraktärsprogrammet är de stora tunga pusselbitarna och dem har byborna själva bidragit med, säger Margaretha Åslund, samhällsbyggnadschef.

Det som nu har blivit ett 31-sidigt dokument började med ett havererat projekt om en gemensam evenemangshall i Tällberg. Bybor och hotellägare samlades därför för att gemensamt staka ut vägen för byns framtida utveckling.

- I maj år 2003 ordnades den så kallade Charetten och ur den sprang sedan ett Bykaraktärsprogram, berättar Margaretha Åslund.

Bykaraktärsprogrammet, som togs fram med hjälp av arkitekten Kjell Sundström, visar byns utvecklingshistoria och vilka epoker som satt sin prägel på bebyggelsen.

Vidare är programmet en kunskapsbank med riktlinjer för enskilda fastighetsägare när det gäller renovering och skötsel av hus och gårdar.

Finns det inte risk för likriktning i strävan att bevara?

- Nej, verkligen inte. Då är det ju inte Tällberg längre! Arbetet med översiktsplanen har visat att det finns stora olikheter i byn på olika områden. Utsikten är egentligen det som förenar Tällberg om man vill hårdra det lite.

Att ha allmänheten med i arbetet så här mycket är ovanligt och nytt, kommer ni att göra det vid fler översiktsplaner?

- Ja, det tror jag säkert, även om vi inte har något planerat just nu.

Översiktsplanen ska nu ut på samråd under sommaren.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons