Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsikt för nybyggen

Annons

I år har plankontoret i Rättvik fått in totalt 260 bygglovsärenden. För två år sedan var antalet ansökningar färre än hälften.

- Allt fler vill hit. Oftast handlar det om "hemvändare" eller barnfamiljer som lämnat storstaden och Mälardalsområdet. De bygger nytt - eller köper ett gammalt hus som byggs ut och renoveras, säger Wikström.

Attraktivaste områdena är de med utsikt över Siljan - Stumsnäs, Vikarbyn, Sjurberg, Lerdal och Utby.

- Men det byggs även utanför det Siljansnära området. Till exempel i Övre och Nedre Gärdsjö. I de norra kommundelarna är aktiviteten något lägre. Troligen eftersom det finns lediga hus att köpa. Men även i Ore byggs det, exempelvis fritidshus, säger Wikström.

Vid Storåkern i Lerdal har 13 nya hus byggts de senaste två åren. Vid Siljansvägen, Lerdal, planeras fyra nya villor. Vid Lissbrändan, Lerdal, planeras ett flertal nya egna hem och flerfamiljshus. Till detta tillkommer det planerade bygget av en hyresfastighet vid Enåbacken och planer på ett hyreshus vid den så kallade Apotekstomten. I Vikarbyn har enskilda byggt nya hus.

- Vi har mer än nog med jobb på kontoret. Men det är bara roligt att jobba när trenden är positiv. Situationen gagnar oss alla. Det betyder inte minst nya yrkesverksamma invånare och skatteinkomster för kommunen - och en ökad försäljning i våra affärer och butiker, säger Wikström.

Plankontoret tror att byggtrenden kommer att hålla i sig.

- Kanske blir andelen nybyggen större. Priset på gamla hus har stigit den senaste tiden. Snart kan det till och med vara billigare att bygga nytt, i stället för att renovera och bygga ut ett befintligt, säger Kjell Wikström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons