Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsattes för sabotage

Annons

De båda långshytteföretagen Outokumpu och Erasteel är beroende av kylvatten som tas från sjön Tyllingen via dammluckor. Det var dessa dammluckor som någon okänd person stängde till.

- Jag har aldrig hört talas om något liknande under mina 30 år här. Vi är rädda att det finns någon som vill oss illa, säger Göran Nerpin.

För att manipulera luckorna krävs ett spett eller liknande och det är uteslutet att händelsen skett av något misstag. Produktionen stannade helt när maskinerna larmade om att kylvattnet var slut.

- Vi hade tur att det bara var en maskin som var i gång just då, vi hade ett band i ett valsverk som gick att köra färdigt. Det var bara slumpen som gjorde att det inte blev några skador.

Om det hade varit full tillverkning hade skador för miljontals kronor kunnat uppstå genom bland annat bränder. Men avbrottet i går blev också dyrt.

- Det kostar pengar och tar tid att få igång maskinerna igen. Någonstans mellan 50- och 100000 kronor räknar vi med att sabotaget kostade.

Händelsen, som upprörde många arbetare i verket, är polisanmäld och ändringar på luckornas utformning utförs under veckan för att förhindra en upprepning. På Erasteel låg produktionen nere helt och företaget påverkades inte.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons