Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatta för kränkning

Annons

I början av året bildade en grupp flickor i årskurs sex på Morkarlby skola i Mora en egen cheerleadergrupp. I februari hade gruppen en bejublad premiär vid ett skoldisco och på fredag ska gruppen uppträda på fritidsgården Slussen i Mora.

Ett besök som inte är populärt i alla kretsar. Flickorna utsattes för kränkande påhopp av elever på högstadiet vid en av Moras skolor, när de under tisdagen vid lunchtid skulle träna inför sin show.

Fritidsledaren på Slussen, Pia Fältgård, är upprörd:

- Flickornas affischer har dessutom både klottrats och rivits ned inför framträdandet. Deras show är ett underhållninginslag på ett våra återkommande discon varannan fredag.

Pia Fältgård vill göra en markering mot de förnedrande omdömen flickorna utsatts för.

En av flickorna uppger att alla i gruppen kände sig upprörda efter flera saker som inträffat, men att kulmen nåddes i samband med tisdagens påhopp. När flickorna uppträdde i pausen vid lördagens hockeymatch mellan Mora och Hammarby kom förnedrande rop från några vuxna i publiken.

- Efter tisdagens påhopp kändes det olustigt att visa sig ute, säger en av flickorna.

Hon säger att när de kontaktade skolledningen på tisdagen fick de först ingen riktig förståelse för det som hänt.

Flera av flickornas föräldrar var på tisdagskvällen inställda på att ställa in fredagens dansshow då det förekom rykten att flickorna skulle buas ut under sin show.

- Under onsdagen har vi fått fullständigt stöd från skolan med rektor Dan Granström i spetsen. Efter sådana här händelser måste både vi föräldrar, skola och personalen på fritidsgården visa noll tolerans mot kränkande påhopp, säger en av föräldrarna.

Enligt föräldrar och personalen på Slussen har några av de elever, som yttrade sig mindre vårdat till flickorna, bett om ursäkt under onsdagen.

Rektor Dan Granström på Morkarlby skola uppger till tidningen att han vill avvakta med kommentar till det inträffade.

Flickorna i gruppen har, med stöd av sina föräldrar, nu bestämt sig för att fredagens show ska bli av. De vill inte ge vika för mobbningen utan ska genomföra sitt framträdande.

Personalen på Slussens fritidsgård prisar flickornas kurage att ställa upp.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons