Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatta barn ska få bättre stöd

Annons

Det finns många barn som lever i familjer med missbruksproblem. De tvingas ofta ta ett vuxenansvar när föräldrarna sviker och blir därmed berövade en del av sin barndom. De lär sig att inte prata om problemen vare sig utanför eller inom familjen och får bära hela den känslomässiga bördan ensamma.

Socialförvaltningen har ända sedan i början av 90-talet gjort olika försök att få igång verksamheter för att stödja dessa barn. Ett tag arbetade man tillsammans med skolan men då den fick brist på pengar rann det samarbetet ut i sanden.

De pengar socialnämnden har i dag har bara räckt till att driva en stödgrupp för de utsatta barnen en till två gånger om året och det är helt otillräckligt anser socialnämnden. Verksamheten är så liten och sårbar samtidigt som det står många barn i kö för att få hjälp.

Men nu finns det möjlighet att kunna få mer pengar. För i år finns det statliga medel att söka för arbetet mot alkoholens skadeverkningar. För Dalarnas del handlar det om 800 000 kronor som länsstyrelsen delar ut.

Socialnämnden har nu beslutat att ansöka om att få 117 000 kronor av de pengarna.

Själv lägger nämnden till lika mycket till ett projekt som syftar till att bygga upp en stödverksamhet för barnen till missbrukare.

Barn som lever i familjer där våld förekommer är lika utsatta som missbrukarnas barn.

Socialnämnden tänker starta ett projekt för att få igång en speciell stödverksamhet också för dem och ska ansöka om ytterligare pengar från länsstyrelsen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons