Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatt för tårgasattack

Annons

Magnus, 30, arbetar som butikskontrollant på flera olika butiker i Dalarna med omnejd, och trivs bra med sitt jobb. Tidigare jobbade han bland annat som ordningsvakt på tunnelbanan i Stockholm.

Den aktuella dagen såg han en man som verkade suspekt, och när han följde efter såg Magnus hur killen gömde varor i fickorna.

Magnus konfronterade honom utanför butiken. Det blev handgemäng.

- Plötsligt hör jag något som sprutar, och insåg att det inte var hårspray, om man säger så. Det enda jag tänkte då var att jag absolut inte fick släppa honom, säger Magnus.

Det sved i ansiktet, men han kunde fortfarande andas. Magnus tror att adrenalinet gjorde att han till och med klarade sig bättre än flera kringstående.

Hela förloppet var över på två minuter.

Under en vecka efteråt hade han besvär med bland annat torr hud i ansiktet.

Att det blir handgemäng hör dock till sällsyntheterna.

- Det gäller att alltid vara väldigt professionell när man arbetar. Är man bara korrekt och bestämd så brukar det inte vara några problem med att få folk att följa med till kontoret.

Fysisk styrka är inget måste för en butikskontrollant. De bästa kontrollanterna Magnus känner till är små tjejer. Han menar att de har en lugnande effekt.

Vem betraktas då som suspekt?

Kroppsspråket är en viktig faktor.

- Man går mycket på känsla. Det känns fel när man ser vissa människor. Man ser ofta på folk innan de stjäl att de ska stjäla.

Magnus räknar med att han tar en snattare ungefär var fjärde arbetad timme, och han får närvara vid rättegångar ett par gånger i månaden.

Som butikskontrollant kan Magnus även gripa personer.

- Då gäller det att man är helt säker på sin sak. Det är en erfarenhet man får med åren.

Han vill poängtera hur allvarliga konsekvenserna kan bli för en ung människa som snattar. Inte bara det att snatteri kan ge fängelse. De hamnar även i polisens register och kan få svårt att hitta lägenhet och jobb.

- En dag då man inte har tagit någon och det har varit bra människor i butiken, är en bra dag, säger Magnus.

Fotnot: Av yrkesmässiga skäl vill inte Magnus gå ut med sitt efternamn eller visa sitt ansikte på bild.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons