Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatt för bedrägeriförsök

Annons

En person i norra Dalarna fick ett brev som berättade att en släktning i Afrika avlidit och lämnat efter sig ett arv på 18 miljoner kronor.

Avsändaren ville veta adressatens personnummer, kontonummer och clearingnummer på banken för att kunna placera arvet.

Personen som fick brevet vände sig omgående till polisen.

- Det här luktar naturligtvis bedrägeriförsök från första stund, förklarade kriminalpolisen Mikael Malmén i Mora och har skickat ärendet vidare till kriminalunderrättelsetjänst, KUT, i Borlänge.

Där säger chefen Mats Jonsson att brevet angående Afrikaarvet starkt påminner om så kallade "Nigeriabrev" som tidvis florerat i Dalarna.

- Naturligtvis handlar det om bedrägeriförsök. Någon vill komma över personnummer och bankuppgifterna i syfte att plundra kontot, säger han.

Mats Jonsson har ett annat färskt exempel i sin hand.

- Det är faktiskt en kollega som fått ett brev om att han kammat hem en vinst på 615 000 US dollar i det spanska lotteriet "Lotteria Primitiva".

- För att han så snabbt som möjligt ska kunna tillgodogöra sig räntan på vinstsumman vill avsändaren ha alla data med personnummer, alla bankuppgifter och bankens namn.

Mats Jonsson säger att själva försändelsen är mycket elegant med flera stämplar. Naturligtvis är det bara bluff. Speciellt om man aldrig inhandlat någon lott i det namngivna lotteriet.

Sydafrika, Nigeria och Spanien är vanliga avsändarländer när det gäller den här typen av bedrägeriförsök och Mats Jonsson säger att bluffbreven ramlar ner stötvis hos folk. Det kan vara lugnt långa perioder och så plötsligt dimper breven ner hos olika människor. Någon form av massutskick och som regel är det stora belopp som anges, oavsett det är arv eller lotterivinster.

- Det är svårt att uttala sig om omfattningen på de här bedrägeriförsöken. Jag skulle tro att många människor direkt genomskådar bluffen och aldrig kontaktar oss, säger Mats Jonsson och tillägger att han tycker det är bra att det skrivs om det, för att varna allmänheten vad som är på gång.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons