Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatt arbetsplats

Annons

I förra veckan trafikdödades 41-årige vägarbetare Christer Hansen från Fredriksberg på sitt arbete, då en bilist körde på honom och sedan smet från platsen.

På måndagen bekräftade Söder-törnspolisen att en 25-årig man anhållits för smitningen, i sin frånvaro.

Dödsolyckan utanför Stockholm har aktualiserat den uppenbara livsfaran på arbetsplatsen för Johan Göransson och hans kollegor på riksväg 245, mellan Sunnansjö och Fredriksberg.

- Visst funderar man av och till över riskerna på jobbet, medger Johan.

I två somrar har han arbetat på vägen, mestadels i Dalarna och Värmland. Han trivs med sitt jobb.

- Det är skönt att få vara utom-hus, säger han, samtidigt som han automatiskt tar ett steg undan den tunga maskin med vält som hans arbetkamrat plattar till den uppbrutna väghalvan med. På andra sidan om Johan dundrar en timmerbil förbi på den asfalterade väghalvan. Marken gungar märkbart.

Alla som arbetar på vägen har speciella säkerhetsföreskrifter som de måste följa.

- Vi har kläder med reflexer för att synas, och vi "stänger av" infarten till det vägavsnitt vi jobbar på med skyltar och däckmattor, för att få bilisterna att sänka farten. Det är alltid hastighetsbegränsning ned till 50, ibland ännu lägre.

Just nu iordningställs sträckan mellan Ulriksberg och Fredriksberg. Arbetet måste vara klart innan slutet av oktober.

- När det blir tjäle i marken kan man inte fortsätta. Man kan gräva ur, men det går inte att fylla tillbaka.

Innan Johan och hans kollegor ger sig ut i jobbet, måste de ha genomgått Vägverkets kurs, där de bland annat lär sig vara aktsamma om varandra.

Kanske något även bilisterna borde genomgå?

- Jo, det vore nog bra, säger Johan. Han tycker ändå att hans nuvarande arbetplats är ganska lugn.

- Det är inte så mycket trafik, och de flesta håller hastigheten skapligt...

Däremot har han ofta sett att bilister är mer aktsamma om sin bil, än om de människor de passerar.

- Om det finns grejor i vägen, maskiner och liknande, tar de det lugnt. Samma sak när all asfalt är borta och det är grus, de är rädda om sin egen bil, men aktar inte folk.

Johan Göransson kommer från Bjursås. Vintertid jobbar han åt samma arbetsgivare i slalombacken på hemorten. Under vägarbetsperioden pendlar han veckovis. Han bor i husvagn, som många av arbetskamraterna.

Ett stort antal fordon är sysselsatta på sträckan där Johan arbetar. Med stor precision tycks alla inblandade ha koll på varandras placering, samtidigt som de iakttar trafiken som oavbrutet passerar på eftermiddagen. Det fordonsfria området är smalt och trångt, ett enda steg bakåt kan innebära att man hamnar framför en lastbil. De som arbetar på våra vägar har inget risktillägg.

- Man får tänka sig för, inte springa ut i vägen. Det är lätt hänt, konstaterar Johan.

Mer läsning

Annons