Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utryckningarna bantas

Annons

Anledningen är att rutinerna för utryckning kommer att ändras.

På fredagen ryckte tre av räddningstjänstens brandfordon ut med högsta pådrag till ett automatiskt brandlarm på Matekonomen i Mora-Noret. I samband med en matdemonstration utlöste stekoset en rökdetektor och larmet gick. Men efter 1 juni kommer det inte att bli samma pådrag från Räddningstjänsten vid ett automatlarm likt det på Matekonomen.

Enligt Lars Nises har räddningstjänsten i Mora räknat ut att det förekom 90 utryckningar på grund av automatiskt brandlarm under förra året. Av dessa var endast 5 befogade.

Vid 85 tillfällen har det alltså varit full utryckning i onödan, där brandfordon med sirener krävt fri framfart genom samhället. Varje utryckning med den digniteten innebär en viss påfrestning på den lokala trafiken som kan få konsekvenser.

I snitt i landet är det 3 av 100 utryckningar på de automatiska larmen som är verklig brand.

Statens Räddningsverk har på grund av det låga verkliga behovet kommit med nya direktiv. Det innebär att från den 1 juni kommer automatiskt brandlarm, som inte uppfyller kriterierna för säkert larm, ej att betraktas som räddningstjänst. Det innebär att utryckning med blåljus och siren inte kommer att ske, uppger Lars Nises.

Vid informationen i Moraparken kommer två förslag till avtal att presenteras för servicen till automatiska brandlarm, som berörda får ta ställning till.

För att en insats med räddningstjänst ska genomföras ska anläggningen vara försedd med en larmlagringsenhet som, under tid när lokalerna är bemannade, fördröjer larmet på anläggningen tills någon undersökt orsaken. Visar det sig inte vara någon brand återställs systemet.

Larmet till SOS fördröjs med totalt fem minuter, varav fyra utgörs av undersökningstid, innan det kopplas vidare till larmcentral. Det förutsätter att det finns en larmorganisation på den berörda anläggningen som kan undersöka larmorsaken. När lokalerna är obemannade går larmen utan fördröjning till SOS.

Det andra alternativet är automatiska brandlarm som inte uppfyller kraven för säkert larm. Dessa kommer att betraktas som servicelarm. På de larmen kommer endast tre man att åka till berörd anläggning utan att påkalla fri väg för att undersöka orsaken och återställa larmanläggningen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons