Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen om Knekten fortsätter

Annons

Länsstyrelsens livsmiljöenhet vill veta hur socialnämnden arbetat med Knekten. I yttrandet skriver nämnden att Knekten byggdes som ett servicehus 1984 och är sammanbyggt med Enådal.

Enådal är ett särskilt boende. I samband med den så kallade Ädelreformen övertog kommunen hälso- och sjukvårdsansvaret för de boende på Knekten. Även nattpersonal anställdes.

Något formellt beslut att Knekten skulle vara ett särskilt boende har aldrig fattats, men har under 90-talet utvecklats att fungera som ett sådant, skriver socialnämnden.

Socialnämnden beslutade i november 1999 att Knekten skulle övergå från att vara ett särskilt boende till eget boende. Beslutet föregicks av en utredning sommaren 1999.

Utredningen visade att ungefär en fjärdedel av de boende inte hade någon omvårdnadsinsats alls men bland övriga boende av hjälpbehovet mycket stort, skriver nämnden i yttrandet.

Omstruktureringen av Knekten har skett successivt under åren 2000-2001. Landstinget har övertagit ansvaret för hälso- och sjukvårdsinsatserna för de boende. Nattpersonalen togs bort hösten 2001 och ersattes av nattpatrullen.

Boende med behov av tillsyn dygnet runt har erbjudits plats inom särskilda boende.

I yttrandet skriver socialnämnden att de boende informerades om förändringarna i november år 2000.

Granskningen ska ge svar på om kommunen har hanterat förändringarna enligt socialtjänstlaget. Länsstyrelsen riktar annars kritik i de delar kommunen inte handlat rätt.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons