Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningar om brott mot barn läggs på hög

Annons

Anmälningar om brott mot barn blir liggande i högar.

Och kvinnovåld läggs för utredning på andra enheter.

- Vi håller vi näsan ovanför vattenytan, säger Karl-Göran Karlsson, biträdande krimchef vid dalapolisen.

I slutet av 2006 bildades dalapolisens familjevåldsenhet i Borlänge. I inledningsfasen hade man stora planer. Bland annat anställdes en chef, Agneta Kallur, som räknade med att öka antalet anställda från sju till 20 inom tre år.

Enheten skullee ha resurser att utreda allt våld inom familjen. Barnbrottsutredarna skulle också arbeta med våld mot vuxna i samma familj, ärenden som tidigare hamnade på utredningsenheten.

Genom att utreda båda typerna av ärenden på familjevåldsenheten skulle man få en bättre bild av händelserna inom familjen, samt slippa sära på det utsatta barnet och den vuxna i familjen som drabbats.

Men det blev inte riktigt som man tänkt sig.

Kort efter bildandet av enheten slutade Agneta Kallur och gick mot andra uppdrag inom polismyndigheten. Samtidigt slutade två barnbrottsutredare.

Det är omöjligt att för den kvarvarande styrkan att arbeta som det var tänkt. I stället arbetar barnbrottsutredarna med brott mot barnen medan våldet mot vuxna familjemedlemmar, i de flesta fall kvinnor, utreds vid Krim.

- Ja, vi har haft problem i starten, konstaterar Karl-Göran Karlsson, biträdande krimchef vid polisen Dalarna.

Som nu ser framåt.

Under våren ska två socionomer anställas som ska jobba ihop med poliser med utredningar. I höst bedömer man att man kan börja ta hand om familjevåldsutredningar.

- Men just nu måste vi prioritera. Det innebär att vi har en del ärenden som ligger, säger Karl-Göran Karlsson.

Akuta ärenden prioriteras, det vill säga fall där ett barn misstänks utsättas för sexuella övergrepp, eller barn som har synliga skador på kroppen.

Ett nytt mål är att inom tre år utöka personalstyrkan till 15 personer.

Samtidigt ska status på den här typen av tungt arbete inom polisen, där många blir utbrända, höjas genom vidareutbildning. Personalen ska också erbjudas avlastningssamtal i svåra utredningar och chans till högre löner finns genom individuell lönesättning.

- Jag tror att det är karaktären på ärendena i kombination med mängden ärenden som kommer in som gör att många barnbrottsutredare går i väggen. Med nya arbetsformer tror jag ändå att vi i framtiden får en bättre situation, säger Karl-Göran Karlsson, och tillägger att planerna för bildandet av barnahus i Dalarna fortskrider.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons