Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning av Hadithamord avvisades

Annons

Amerikanska befälhavare avvisade en begäran från lokala myndigheter att utreda morden på 24 civila i den irakiska staden Haditha i november 2005.

Det framgick av ett vittnesmål i en militärdomstol på lördagen.

Sammanlagt dödades 24 obeväpnade irakier, bland dem flera kvinnor och barn, som hämnd för att en amerikansk soldat hade dödats av en vägmina.

Massakern i Haditha den 19 november 2005 är ett av de mest uppmärksammade fallen av amerikanska övergrepp på civila under Irakkriget.

De lokala företrädarnas oro avfärdades eftersom befälhavarna trodde att de civila dödats av korseld när soldaterna besvarade en attack från motståndsmän som dödat en av deras egna, sade major Dana Hyatt, som berättade att han deltog i ett 45 minuter långt möte med lokala företrädare och marinkårsofficerare.

Hyatt, som ansvarat för utbetalningar av ekonomisk ersättning till familjerna och fungerat som förbindelselänk mellan marinkåren och myndigheterna, beskrev dödsfallen som "olyckliga".

Han sade att han inte såg något behov av utredning vid tidpunkten eftersom han fått veta att de påträffat självmordsbombare och vapen bland de döda i Haditha.

I flera månader, fram till det att tidskriften Time ifrågasatte den officiella versionen, hävdade marinkåren att irakierna hade dödats av en explosion och en efterföljande eldstrid.

TT

Mer läsning

Annons