Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred omedelbart pensionssystemet

Annons

Är det låglöneyrken som domineras av kvinnor? Är det kvinnor som jobbar inom vård och omsorg med tunga lyft? Är det jobb inom LO-kollektivet som innehåller mycket kroppsarbete? Nej och åter nej. Med denna hårda press som finns på en arbetsplats och som har effektiviserats flera gånger om och där kraven ökar, resulterar detta i sin egen omöjlighet.

Vi har under en längre period sett alltför många slitas ut i förtid på grund av allt hårdare krav och mer effektivitet. Vi kan enkelt konstatera att vår arbetsmarknad slår ut ett flertal innan man uppnått dagens pensionsålder.

Det nuvarande pensionssystemet gynnar inte låglönearbetande, inte flertalet i kvinnodominerade yrken och inte flertalet av våra ungdomar. Det gynnar helt enkelt inte arbetarklassen.

Det nuvarande systemet duger absolut inte för chefer inom näringslivet, inte heller för chefer i statliga bolag. De kräver helt andra villkor som skamlöst höga löner och särskilda pensionsavtal i mångmiljonklassen. Dessa chefer åtnjuter helt andra villkor medan arbetarklassen ska nöja sig med ett skakigt system med inslag av spekulation på börsen. Detta leder naturligtvis till frågor från arbetarklassen. Kommer vi överhuvudtaget att få någon pension, i så fall när och hur mycket? Detta anser vi är djupt omoraliskt oacceptabelt och orättvist.

Det första som behöver åtgärdas är att staten sanerar sina egna chefers skamlösa löner och pensionsavtal. Moraliskt kräver vi också detta av näringslivets toppar.

Det andra som behöver åtgärdas är en arbetsmarknad så att de som arbetar i dag orkar först och främst till 65-års ålder.

Det behövs snarast en förändring och utredning av nuvarande pensionssystem.

Denna utredning ska ta hänsyn till att pensionssystemet ska vara offentligt utan spekulationsinslag eller privata delar. Det ska vara hållbart för individen och hållbart nationalekonomiskt.

Det ska inte vara som i nuvarande system där det inte är omfördelande mellan klasserna vilket innebär att de som har haft förslitande arbetsuppgifter får sämre pension än dem som haft kroppsligt lättare arbete och därför orkar arbeta till pensionsåldern och kanske längre än så.

Det ska heller inte missgynna kvinnor som i regel tjänar mindre än män och som är den som oftast tar ut mest föräldraförsäkring.

Ni som gjorde upp om nuvarande system ta ert ansvar nu när det visar sig att det säkra systemet blev påtagligt osäkert. Sätt igång en utredning nu med mål som långsiktigt leder till ett hållbart pensionssystem. Det är bråttom! Människor är oroliga bekymrade och upprörda över orättvisorna. Vi förstår dem.

LENA OLSSON, ANDERS GYLLENVÅG LENA OLSSON ÄR LEDAMOT I DALAVÄNSTERN OCH VÄNSTERPARTIETS PARTISTYRELSEN KOMMUNALRÅD I MALUNGS KOMMUN OCH RIKSDAGSKANDIDAT. ANDERS GYLLENVÅG ÄR ORDFÖRANDE I DALAVÄNSTERN OC

Mer läsning

Annons