Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utpressningsdom överklagas

Annons

I tingsrätten dömdes den 46-årige Falubon till tre år och sex månaders fängelse för bland annat grov utpressning. Den 26-årige Hoforsbon, som erkänt att han tillhör mc-gänget X-team, dömdes till 18 månaders fängelse för försök till grov utpressning.

Båda männen friades från åtalet som gällde ett utpressningsförsök mot en Borlängebo. I samband med att Borlängebon krävdes på pengar utsattes han även för grov misshandel.

Under rättegången kunde inte Borlängebon peka ut 26-åringen som den man som deltagit i misshandeln av honom. Detta trots att han med stor säkerhet pekat ut mannen i polisförhör.

Nu har Borlängebon i nya polisförhör berättat om hur han innan rättegången först blev uppringd av okända personer som ville få honom att ta tillbaka utpekandet av 26-åringen.

Han mötte också tre personer på en restaurang i Falun där han återigen fick veta att om han bara tog tillbaka sitt vittnesmål mot 26-åringen "behövde han inte oroa sig för framtiden".

Han fick också veta att misshandeln av honom var ett misstag eftersom 46-åringen lurat 26-åringen att misshandla honom.

Under rättegången lades åtalet mot 26-åringen ner i brist på bevis sedan Borlängebon tagit hoten på allvar och tagit tillbaka sitt utpekande. Med stöd av dessa nya uppgifter kräver nu vice chefsåklagare Catharina Wikner att Svea hovrätt på nytt prövar åtalspunkterna som rör utpressningen av Borlängebon.

För 26-åringen gäller misstanken att han gjort sig skyldig till försök till grov utpressning och grov misshandel och 46-åringen är misstänkt för försök till grov utpressning och anstiftan till grov misshandel.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons