Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utpressaren ville ha 1,7 miljoner

Annons

Enligt åtalet begärde den 22-årige mannen 1,7 miljoner kronor i betalning för en skuld när han den 24 september i år sökte upp den tidigare vd:n för Allards och dennes hustru i deras bostad i Sörmland. I samband med besöket ska 22-åringen ha fällt uttalanden som uppfattats som hot mot familjen, bland annat att han "inte behövde vara rädd för att bli skjuten eftersom man hade nytta av honom" och att "han inte skulle få en kula i huvudet". 22-åringen lämnade också över en videofilm och en diskett med bland annat fotografier på familjens bil och hustruns föräldrahem, bilder som enligt åklagaren skulle understryka hoten. Vd:n skulle inte vända sig till polisen, eftersom det fanns personer som bevakade honom.

- Det gjordes en polisanmälan samma kväll, men då fanns ingen identitet på mannen, säger kriminalinspektör Krister Steckzén vid polisen i Södermanland.

Till polisen har vd:n sagt att han tror att den skuld han skulle betala kommer från konkursen i Allards.

Det dröjde fram till den 12 oktober innan 22-åringen greps och senare häktades misstänkt för försök till grov utpressning.

Enligt kammaråklagare Anna Carlsson skulle pengarna, om de utbetalats, gått till 22-åringen eller en okänd uppdragsgivare.

I förhör har 22-åringen sagt att han fått ett uppdrag från en okänd uppdragsgivare. Han skulle lokalisera vd:n och dennes familj och meddela att det fanns en skuld. Han erkänner att han besökt vd:n, men inte att han hotat familjen eller nämnt någon summa på skulden.

Åtalspunkten som gäller olaga hot handlar om en granne till vd:n som hotats av 22-åringen när han den 3 oktober skulle lämna ett kuvert hos vd:n, men där inget överlämnande skedde.

I samband med husrannsakan i 22-åringens bostad hittades en pistol och på mannens arbetsplats fanns skarpa patroner.

- Det finns inget som visar att mannen använt vapnet i samband med utpressningsförsöket, säger Krister Steckzén.

Mannen erkänner vapenbrott men förnekar i övrigt brott.

Ytterligare en person, som agerat chaufför till 22-åringen, har varit misstänkt för medhjälp i samband med utpressningsförsöket. Där finns inte längre några brottsmisstankar.

Rättegången inleds på måndag i Nyköpings tingsrätt.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons