Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utpressare får fängelse

Annons

Under flera dagar i juni hölls rättegången rörande den stora utpressningshärvan med Bandidos-kopplingar. Förhandlingarna ägde rum i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, där sammanlagt sju personer ställdes inför rätta misstänkta för delaktighet i härvan.

Av dem hör tre hemma i Dalarna.

Det är en 34-årig man, ledare för Bandidos Ludvika, en 27-årig man som är medlem i samma avdelning samt en 29-årig man från Grängesberg, som inte själv är medlem men är bekant med Bandidos-männen från Ludvika.

När Stockholms tingsrätt idag meddelade dom i målet fälldes sex av de sju åtalade. Den som friades var en kvinna från Sollentuna, som misstänktes för att ha anlitat Bandidosledaren från Ludvika för att driva in en skuld.

För brotten ska 34-åringen nu avtjäna ett och ett halvt års fängelse, vilket är det näst längsta fängelsestraff som utdöms i målet. Ludvikaledaren ska också, tillsammans med andra åtalade i härvan, betala skadestånd till sina två offer med sammanlagt 180 000 kronor.

Det är för händelsen i Grängesberg, där en 28-årig man misshandlades och pressades på pengar, som också 29-åringen som inte är medlem i mc-gänget döms.

Tingsrätten anser att han gjort sig skyldig till medhjälp till misshandel, då han genom att slå sönder en telefon hindrade andra personer som befann sig i lägenheten att tillkalla hjälp.

För det ska 29-åringen, som också bor i Grängesberg, avtjäna en månads fängelse. Han ska också vara med och betala en mindre summa av det skadestånd som offret nu ska ha av Bandidos-medlemmarna från Ludvika.

I samma händelse i Grängesberg var den 27-åriga Bandidos-medlemmen från Ludvika inblandad. Han har också figurerat vid ytterligare ett våldsamt utpressningsförsök mot samma offer.

Stockholms tingsrätt anser att 27-åringen gjort sig skyldig till grov utpressning, försök till sådant, narkotikabrott, brott mot inkassolagen, brott mot knivlagen, dopningsbrott och vapenbrott.

För den sammanlagda brottsligheten får han det längsta straff som utdöms i utpressningshärvan- två års fängelse. Han döms också att tillsammans med ledaren för Bandidos Ludvika betala 150 400 kronor i skadestånd till sitt offer.

Mer läsning

Annons