Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utövar civil olydnad mot energibolag

Annons

- Elektricitet är en mänsklig rättighet och det har funnits el i stugan. Jag ska ha tillbaka den utan att jag ruineras, säger Danielsson som köpte Ellen Franssons riksbekanta banvaktarstuga som ockuperades för ett par år sedan och som skämde ut Ludvikapolisen.

Han räknar med att så småningom trötta ut VB-energi.

- Civil olydnad är tillåtet och jag utnyttjar bara systemet. Det fina är att jag efter ett tag får tillbaka pengarna så jag kan hålla på hur länge som helst, säger Danielsson.

Han har hittat flera olika konton som han sätter in småbelopp på efter flera olika modeller för att försvåra och ge VB merarbete medan han själv har kontroll på hur mycket som VB-energi är skyldiga honom.

Danielsson tycker nu att det börjar att bli tillräckligt varmt ute. Då ska han lägga sig på Sergels Torg i Stockholm och demonstrera mot Vattenfalls koncernchef, Lars Josefsson.

- Det är vattenfall som äger VB-energi så de är ytterst ansvariga för att koppla på elen som varit bortkopplad sedan banverket grävde av kabeln 1996, anser Leif Danielsson som gissar att hans tilltag med att bombardera VB-energi med icke korrekta betalningar vållar ilska och massor med merarbete.

- Jag har ingen familj så jag har tid att sitta här och hålla på med civil olydnad.

På banvaktarstugans yttervägg har Leif Danielsson hängt upp ett stort lakan. Det bär Vattenfalls logotyp och en travesti på en berömd reklamkampanj, två hål i väggen.

- Min kampanj ska ha två tomma hål i väggen, i det ena ska Per Harrby sitta, VB-energis vd och i det andra högste chefen Josefsson, berättar Danielsson som ännu inte är helt klar med sitt verk.

På torsdagen fick han brev från juristerna på Banverket som hävdade att de inte har något juridiskt eller lagligt ansvar att återställa elen i stugan.

I går eftermiddag besökte Per Harrby Danielsson i banvaktarstugan.

- Han sa att han hade ett bud från Banverket, ett skambud tycker tag. De vill köpa min stuga, så nog har de ett och annat ihop, Vattenfall och Banverket, säger Danielsson som har ellagstiftningen mot sig enligt Energimyndigheten.

Vid VB-energi säger Christer Larsson att de sedan några veckor noterat Danielssons försök att störa ekonomisystemet.

- Men vi har rutiner som klarar detta, så nog kan han få hålla på utan att det stör oss, säger Larsson.

Han liknar Leif Danielssons civila olydnad vid ett litet myggbett.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons