Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökad tågtrafik mellan Falun och Borlänge

Annons

Banverket inleder en ny förstudie om möjligheterna att utöka tågtrafiken mellan Falun och Borlänge. Banverket gjorde en likadan förstudie för fem år sedan, men avbröt den eftersom projektet inte kunde finansieras inom överskådlig tid. På grund av ökad gods- och persontrafik genom nystartade Tåg i Bergslagen, så återupptas projektet.

- Man får ersätta vissa tåg med buss idag, de får helt enkelt inte plats på järnvägen, säger Mats Reutherborg, planchef och huvudkontaktperson för Falu kommun gentemot Banverket. Innan Banverket lade ner det tidigare projektet hade det hunnit genomföra både förstudie och järnvägsutredning. Men eftersom den förra studien blev ogiltig genom lagändringar i den nya miljöbalken som kom 1999, så måste förstudien göras om.

- Den planering som genomförts uppfyllde inte processkraven formellt. Men vi räknar med att den här studien ska ge samma resultat som den förra, det vill säga en helt ny sträckning och gärna dubbelspår, säger Mats Reutherborg. Sommaren 2002 ska Banverket att ställa ut sitt förslag. En eventuell byggstart kan tidigast ske 2006-2007.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons