Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökad rätt att skjuta rovdjur

Annons

Regeringen fattar i dag beslut om utvidgad rätt att skjuta rovdjur som angriper tamdjur. Det innebär att det nu blir möjligt att skjuta en varg även utanför inhägnat område.

Den utvidgade rätten medför att paragraf 28 i jaktlagen ändras. Rovdjuren som berörs är de fyra stora: varg, björn, järv och lodjur.

Regeln ska gälla från den 1 maj och under en prövotid på två år, enligt SVT Rapport. Dessutom ska Naturvårdsverket kontinuerligt utvärdera hur systemet fungerar. Skulle det visa sig att det missbrukas och rovdjursstammarna börjar minska kan rätten tas bort.

Erlandsson meddelade redan i oktober att han hade för avsikt att ändra paragraf 28 och uppfyllde därmed de löften som den borgerliga alliansen gav i valrörelsen.

I praktiken betyder lagändringen att tamdjursägare kan skjuta exempelvis en varg som är på väg att angripa ett tamdjur _ även om tamdjuret befinner sig långt ute i skogen. Hittills har man bara haft rätt att skjuta rovdjur som är på inhägnat område.

Många befarar att den utvidgade rätt som nu kommer till stånd ska medföra missbruk och göra det omöjligt för polisen att utreda misstankar om tjuvjakt.

I Sverige finns 150 vargar, drygt 2|000 björnar, cirka 400 järvar och 1|500 lodjur.

TT

Mer läsning

Annons