Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utnyttjade på sommarvikariatet

Annons

- Det är nu efter semestern som vi verkligen märker av problemen, säger Christer Eriksson som är ombudsman för hotell- och restaurangfacket i Dalarna.

Hittills har han fått ett 20-tal färska fall på sitt bord från hela Dalarna. Det är ungdomar, mest tjejer, eller deras föräldrar som ringer efter att lönen uteblivit eller att andra missförhållanden uppdagats.

- Man kan bli så besviken på våra arbetsgivare ibland, säger Eriksson, väl medveten om att långt ifrån alla utnyttjade ungdomar vänder sig till facket för att få hjälp.

- Flickorna är vanligtvis intresserade av att tjäna pengar och ha något att göra. De är servila och vill bara göra ett bra jobb, men har ingen erfarenhet och blir därför lätt lurade, konstaterar han.

Hur ska man då undvika att bli lurad? Christer Eriksson ger sina bästa råd:

1) Begär anställningsbevis innan du börjar jobba. Arbetsgivaren ska utfärda arbetsbeviset när man kommer överens om anställning eller max sju dagar därefter.

Anställningsbeviset ska visa vilken period jobbet gäller, hur många timmar om dagen man ska arbeta och till vilken lön. Man ska aldrig gå med på att semesterlönen bakas in i ordinarie lön.

Ett vanligt fenomen är att vikarier på uteserveringar nekas arbete vid dåligt väder och få besökare. Med ett anställningsbevis är det lättare att se vad som verkligen gäller om det skulle uppstå en konflikt.

2) Ta aldrig emot pengar utan kvitto eller lönespecifikation som visar vilken lön du fått och att skatten är dragen vilket också garanterar att lönen inte är svart.

3) Utför aldrig olämpliga eller tveksamma arbetsuppgifter som kan vara farliga för en ovan ersättare. Är du osäker så fråga arbetsgivaren, någon annan inom branschen eller dina föräldrar.

Mer läsning

Annons