Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utnyttja resurserna långsiktigt

Annons

När man diskuterar hur man ska komma till rätta med underskott i samhällets finanser, brukar en stark tillväxt framstå som lösningen. Detta är naturligtvis riktigt på kort sikt.

Men om man ser det på längre sikt är det mera tvivelaktigt.

Kan vi öka summan av varor och tjänster med tre procent per år medför detta att BNP kommer att öka med 50 procent på drygt 13 år. Är detta möjligt?

Betänk att redan nu förbrukar vi mer olja än vad som nya upptäckter ger. Samtidigt utvecklas ekonomierna i Asien snabbt. Detta gör att dessa länder kommer att förbruka mera energi.

Reaktorn i Barsebäck kommer snart att stoppas. Tillgången och priset på energi kommer att bromsa möjligheten till snabb tillväxt. Samtidigt kommer miljöaspekter in i bilden.

Mobiltelefoner är en växande marknad. Men även här finns orosmoln. Den som håller en mobiltelefon vid örat under ett samtal utsätts för en strålning som är 10 000 gånger starkare än strålningen från en mast på några 100 meters avstånd.

Jag tror det är viktigt att i framtiden utnyttja resurserna så effektivt som möjligt. Och även ha en helhetsbild på kostnaderna.

Om man jämför hur läkarna arbetar i Dammark och Sverige ser vi att vi har mycket att lära av danskarna. Läggs akutmottagningen ner i Ludvika betyder det att de som får anfall av astma, gallsten, njursten och så vidare ofta får åka sju mil till Falun för vård.

Detta är ej ekonomiskt försvarbart, samtidigt som det leder till onödigt lidande och otrygghet.

G. Lindkvist

Mer läsning

Annons