Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmelands skola får storbesök - det kan bli Nelson Mandela

Annons

Den 19 april kommer en prominent gäst till Utmelandsskolan i Mora. Det kan bli den världsberömde politikern Nelson Mandela. Bakgrunden är att Utmelandsskolans elever sedan flera år är medlemmar i föreningen Global Friends. Därmed får skolans elever vara med och rösta på tre kandidater som är aktuella till att få priset Children Worlds Price. Utmärkelsen delas ut av drottning Silvia på Gripsholms slott i mitten av april. Valets utgång beror på barn upp till 18 år från hela världen röstar. Medlemmar i föreningen har rösträtt.

Utmelandsskolan har utsetts till värdskola och därmed kommer en av de tre kandidaterna att besöka skolan den 19 april.

En av kandidaterna är Sydafrikas förre president, Nelson Mandela, som fyller 87 år i juli och hans fru, Graca Machel. Den 10 maj är det elva år sedan Nelson Mandela installerades som Sydafrikas förste demokratiskt valde president, en post han behöll till 1999.

Den andra kandidaten är en kvinnogrupp från Kenya, kallad Mammorna i S:t Rita. Gruppen tar han om föräldralösa barn, vars anhöriga dött i aids.

Kandidat tre är den rullstolsbundna Ana Marin, Bolivia. Hon driver ett barnhem för handikappade gatubarn. Eleverna i Utmeland har studerat de tre kandidaternas insatser och tillverkat egna valaffischer. På onsdag morgon förrättas val på skolan.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons