Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländskt i köttvarudiskar

Annons

- Det finns helt enkelt inte tillräckligt med svenskt kött att få tag i, säger Christer Hedin, butikschef i Hedemora.

Den minskade tillgången på svenskt kött förklarar Hemköp med att självförsörjningsgraden av köttproduktionen i Sverige har minskat.

- Den har minskat från 100 procent till 60 procent. Bönderna har väl svårt att få verksamheten lönsam. Man måste ha en stor anläggning för att klara sig, säger Christer Hedin.

Han hävdar att Hemköp även i fortsättningen kommer att sätta fokus på svenskt kött men att sortimentet breddas med importerat kött. I Hemköps fall rör det sig om kött producerat i Uruguay och Brasilien.

- De kunder som velat ha en köttbit som är 50 kronor billigare har vi tidigare hänvisat någon annanstans, nu breddar vi helt enkelt utbudet så att även de kan handla här.

På en av gårdarna i Brasilien, som Hemköp slutit avtal med, finns det 30 000 djur i produktionen.

- De går ute och djuren får kalva själva, och de får inte något annat än vatten och gräs att leva på. Spårbarheten är bra, vi vet att djuren inte behandlas med antibiotika eller något annat.

Butiken kommer att sälja kött från Siljanschark i den manuella köttdisken.

- Då har jag bondens namn på varenda köttbit. Siljanschark har gått ett steg längre än lagstiftningen när det gäller märkning, säger Gunnar Forsell, färskvaruchef.

Hur Hemköps kunder kommer att reagera på att det finns utländskt kött i sortimentet har Christer i Hedin ingen aning om i dagsläget.

- Vi började saluföra svenskt kött 1993 då självförsörjningsgraden av kött var hög. Nu ligger den på 60 procent, det känns inte som att vi sviker, säger han.

Tidningen har kollat med andra butiker i Hedemora och Säter hur läget ser ut.

Ann-Sofie Sjöholm, butikschef på Konsum-Hedemora, berättar att de inte kommer att ändra sitt sortiment av svenskt kött. Konceptet är snarlikt Hemköps.

- Så vi kör på med bara svenskt kött. Det är bara om det förekommer någon enstaka aktivitet av brasilianskt kött som vi säljer utländskt, säger hon.

Kollegan Rune Stornils på Konsum i Säter konstaterar att han inte får fram den mängd svenskt kött som behövs. Svensk oxfilé och fläskfilé är särskilt svåra att få tag i. Stornils menar att de aldrig haft tillräckligt av den varan.

- I den mån vi har möjlighet köper vi svenskt kött, säger han.

Ica-Hedemora fortsätter efter samma linje som tidigare.

- Vi ändrar inte på sortimentet. Vi tar ju vårt kött från Scan, och det är ju bara svenskt kött. Sedan har vi ju dansk fläskfilé, men 90 till 95 procent av utbudet är svenskt kött, säger Ica-handlare Joakim Jansson.

Per Lindbom, ägare av Ica-esset i Säter, får sitt kött levererat från Hebokött i Borlänge. Enligt Lindbom består sortimentet i butiken till 90 procent av svenskt lokalproducerat kött.

- Vi har också dansk fläskfilé, vilket är något våra kunder efterfrågar.

På Willys i Säter är hela sortimentet av fryst kött utländskt. Oxfilén tar butiken in från Brasilien och fläskfilén är producerad i Italien.

- Färskköttet är till 95 procent svenskt, kycklingen är utländsk. Vi får i stort sett det vi behöver. Men det är klart att större butiker får problem att få tag i svenskt, säger butikschef Gerd Jordevik.

Affe Torneport, färskvaruchef på Rätt Pris, har Hebokött som leverantör.

- Det är tur att vi har honom, Hebo är vår lokala leverantör och han är helt fantastisk, vi har till 95 procent lokalproducerat kött, säger Torneport.

En del av köttsortimentet, som lövbiff och köttfärs, importerar Rätt Pris från Irland. Samtliga butiker som tidningen kontaktat sätter fokus på att ha svenskt kött i färskvarudisken. När det gäller fläskfilé och oxfilé, som det är stor efterfrågan på, består oftast sortimentet av utländskt kött.

- Endast en av fyra oxfilébitar som säljs är svenskproducerad, jag trodde det knappt själv när jag fick höra det, säger Christer Hedin, Hemköp.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons