Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlandsfödda ingenjörer har lägre lön än svenskar

Annons

Inom ABB har utlandsfödda ingenjörer lägre lön än svenskfödda.

- CF-medlemmar på ABB i Sverige med utländsk härkomst hade 2004 93,7 procent av medellönen jämfört med dem med svensk härkomst, säger CF-kretsens ordförande Bertil Nordqvist.

Det med anledning av en ny rapport från Civilingenjörsförbundet (CF).

Skillnaderna mellan ingenjörer med utländskt respektive svenskt ursprung har minskat mellan CFs undersökning 1999 och den nya, men är fortfarande tydliga. Utlandsfödda ingenjörer får nästan 3 000 kronor mindre i månadslön än svenskfödda. Även utländsk examen ger lägre lön. Däremot tycks inte så kallade invandrarbarn diskrimineras visar rapporten.

Rapporten "En bit kvar - lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer" bygger på CF:s löneenkät som besvarats av drygt 50 000 yrkesverksamma medlemmar.

- Trots att de flesta utländska examina har validerats av Högskoleverket tycks arbetsgivarna värdera dem lägre än svenska examina, kommenterar Inger Grufman, diskrimineringsutredare på CF.

Bertil Nordqvist som företräder de 2100 civilingenjörerna på ABB konstaterar att både utlandsfödda och kvinnor har lägre lön och han bedömer att att den kartläggning som gjordes i ABB 2004 fortfarande speklar dagens verklighet.

- Vi ser endast en marginell förändring, detta är långsamma procecesser. ABB Sveriges CF-kvinnor har 85,8 procent av männens lön. Var femte CF-medlem är kvinna.

- CF medlemmar på ABB i Sverige med utländsk härkomst har 93,7 procent av medellön. Andelen medlemmar med utländsk härkomst är 15 procent.

- ABB måste skärpa sig. Det bekymrar oss att ABB inte premierar kvinnorna bättre, det innebär också att det är svårare för kvinnorna att göra karriär inom ABB. Det är bättre för Sverige och ABB om vi har duktigt folk med utländsk härkomst och fler kvinnor i företaget, säger Bertil Nordqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons