Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgifterna skenar

Annons

Kommunfullmäktige har redan beviljat ett större anslag till hemtjänsten och de personliga assistenterna för att täcka behovet av dessa tjänster resten av året.

Innan det anslaget beviljades var årets totala underskott beräknat till 6,4 miljoner kronor.

Nu kommer nämnden att begära ytterligare 2,25 miljoner kronor för utgifter inom institutionsvården. Den rymmer vård och behandling av vuxna missbrukare samt av ungdomar.

- Under förra året var kostnaderna för framför allt vård av vuxna missbrukare ovanligt låga. I år har de återgått till de tidigare nivåerna, säger förvaltningschefen Sören Fredriksson.

Det kan räcka med ett enda vårdfall för att institutionsvårdens budget ska spräckas. Enligt socialnämndens ordförande, Irma Rönnbäck, kan institutionsvård kosta upp till 3000 kronor per dygn för vuxna. Normalkostnaden ligger kring 1200 kronor per dygn. Rör det sig om en längre vårdperiod blir kostnaden snabbt hög.

Under året har förvaltningen för Individ- och familjeomsorg fått fler anmälningar vad gäller barn och ungdomar. Det kan delvis bero på att man satsar mer resurser på förebyggande arbete samt samarbetar med skola och primärvård för att på ett tidigt stadium fånga upp problem.

- Det finns en stor oro här och ju fler utredningar vi gör desto mer hittar vi, säger Sören Fredriksson.

Enligt honom finns det också ett stort mörkertal vad gäller barn till missbrukande föräldrar och hans bedömning är att man ännu inte betat av toppen inom det här området.

-Det är fortfarande många som kommer att behöva vår hjälp, menar Sören Fredriksson.

Samtliga tilläggsanslag som socialnämnden begärt rör den lagstadgade verksamheten som kommunen är skyldig att tillhandahålla.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons