Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utförsåkning - en aktivitet för överklassen

Annons

Men jag vill hävda att priset inte alls kommer att kraftigt skilja sig oavsett om vi har en skatt på tolv procent eller sex procent. Visst blir priset pressat, men skillnaden från en skattesänkning är för mig helt orelevant då det utgör en sänkning på cirka 15 kronor (pris beräknat på ett dagkort i Lindvallen).

Det är alltså anläggningarna själva som skapar denna horribla prisnivå som utförsåkningen ligger på i dag. De har satt priserna på en nivå som inte gör att skidåkning är en aktivitet för alla.

Konsekvensen blir att endast en liten del av exempelvis barnfamiljer har råd med utförsåkning, i synnerhet när det gäller en fjällvecka i hyrd stuga.

Med enkel matematik kan man beräkna att kostnaden för en trebarnsfamilj som hyr en stuga under påsken i Sälen kostar runt 14 000 kronor och då är mat och transport inte inräknad!

14 000 kronor. Hur många barnfamiljer har råd med det? Inte speciellt många!

De som har pengar till en skidsemester är främst överklassen från storstäderna, då det är främst i dessa områden man kan uppnå en inkomst som tillåter en utsvävning på 14 000 kronor.

Jag tror att flertalet av skidanläggningarna har ekonomiska möjligheter att sänka sina priser på både stugor och liftkort, och på så sätt vinna fler åkare.

Sänkningen behöver därför inte leda till förlust för anläggningarna. Skidanläggningarna måste ta ansvar och låta utförsåkningen bli en sysselsättning för en bredare krets som sträcker sig över samhällklasserna.

En sänkt skidskatt kommer alltså inte att vara ett avgörande ekonomiskt utslag för den enskilde skidåkaren. Det är helt och hållet skidanläggningarnas resonemang och inställning - samt val av målgrupp - som avgör.

ERIKA SUNDQVIST

Mer läsning

Annons