Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utestängda från valet

Annons

Men har man en lite äldre dator med operativsystemet Mac är man utestängd. Det är ett medvetet val från Postens sida. Där släpper man bara in mackanvändare med de senaste operativsystemen 9 och 10.

- Vi vill att alla människor ska hitta våra information men varje version kostar pengar. Det är en ekonomisk fråga. Vi har täckt upp 95 procent av alla Internetanvändare. Ett sätt är att gå in på posten.se, men man kan också ringa vår kundtjänst eller gå in på en butik med postskylten och fråga.

- Dessutom annonsera vi i alla större lokaltidningar säger Inger Holmström, informationsdirektör på Posten.

Och har du en äldre Mac och Internetprogrammet Netscape ligger du ännu risigare till. Då är det inte bara Posten som utestänger dig från informationen.

Än värre är att centrala valmyndigheten, som ska sköta valet i Sverige, också stänger ute både Mac-användarna och programmet Netscape.

Det innebär att Macanvändande väljare inte kan se hur partiernas valsedlar ser ut och vilka partier som ställer upp i vilket val. Och ska man delta i valet men vistas utomlands blir det ännu värre.

Redan den 22 augusti började röstmottagningen och sedan den 16 augusti har man fått brevrösta från utlandet. Och länets riksdagsmän är upprörda.

- Jag tycker att det är helt åt skogen. Posten får inte med tekniken försvåra väljarnas möjligheter att utnyttja sina demokratiska rättigheter att rösta. Det är inte deras uppdrag, säger centerns riksdagsman Kenneth Johansson. Redan i dag ska jag ta upp det med mitt parti centralt.

- Jag tycker att det är oerhört viktigt att både datoranvändare och inte datoranvändare ska nås av all information om valet, säger Per Erik Granström. riksdagsman för socialdemokraterna.

- Det är inte rimligt ur demokratisk synpunkt att man begränsar åtkomsten av information. Jag ska ta upp det med valledningen i partiet.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons