Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utestängda från backen

Annons

- Det känns ju lite konstigt, när vi är så nära slalombacken här i Rättvik, men ändå inte kan träna i den, säger Urban Henriks och Per Andersson, tränare och föräldrar till aktiva barn och ungdomar.

Skriftväxlingen mellan kommunstyrelsen, backbolaget och de ansvariga för slalombacken har varit omfattande.

- Vi har verkligen försökt komma fram till en lösning, men ingenting hjälper. Vi har även uppvaktat kommunen, för vi tycker att vi som kommunmedborgare och skattebetalare, har rätt att vara i den kommunalt ägda men utarrenderade slalombacken, säger Leif Karlsson.

- Rättviks alpina förening bildades under hösten 2004. Föreningen är registrerad och godkänd av Riksidrottsförbundet, Svenska skidförbundet och kommunen. Kommunen har, genom ett arrendeavtal, överlåtit driften av backen till backbolaget, men i det avtalet står, att backbolaget ska ha ett nära samarbete med kommunens ideella föreningar inom verksamhetsområdet, säger Leif.

När Rättviks alpina förening skrev till kommunstyrelsen, om problemet med att få träningstider, svarade kommunchefen Olle Nilsson att parterna, det vill säga Rättviksbacken, Rättviks slalomklubb och Rättviks alpina förening, bör lösa frågan på ett ansvarsfullt sätt.

Kommunchefen konstaterar också att, fram till den nya föreningen bildades, tränade barnen i samma förening och att bolaget har en åsikt att utökad verksamhet, med ytterligare träningsgrupper, påverkar den nuvarande verksamheten, och att den nybildade föreningen inte vill delta i den redan befintliga verksamheten.

I en ny skrivelse till kommunstyrelsen skriver Rättviks alpina förening och Leif Karlsson:

"Vi vill inte tro att kommunen avsåg att överlåta till ett aktiebolag att i framtiden besluta om föreningslivet i Rättvik."

- Vi är motarbetade och utslängda från backen. Vi kan åka som privatpersoner men inte bedriva organiserad träning. Vi anser att kommunen har ansvar att skapa träningstider för föreningen, anser Leif Karlsson, Per Andersson och Urban Henriks, alla representanter från Rättviks alpina förenings interimstyrelse.

De hänvisar till kommunlagens likställighetsprincip och är även beredda att gå vidare till länsrätten med ärendet.

Under tiden tränar barnen och ungdomarna inomhus och där har föreningen inte haft några problem alls att få tider i kommunens träningslokaler.

- Vi som föräldrar är också medlemmar i Rättviks slalomklubb för att kunna påverka och göra vår röst hörd. Då uteslöt Rättviks slalomklubb oss från klubben, ett beslut Svenska skidförbundet senare upphävde, säger Leif, Urban och Per.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons