Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uteserveringar året om tillåts inte

Annons

Två av krögarna i Borlänge har hört sig för hos kommunen om möjligheterna att låta uteserveringarna bli mer eller mindre permanenta. Detta då rökförbud införs på krogarna till sommaren.

- Byggnadsnämndens inställning är att man beviljar lov för sommarserveringar. Men inte året runt, säger Arne Ludvigsson.

1 juni blir det förbjudet att röka inne på krogarna, i alla fall i alla serveringsutrymmen.

Hur detta ska lösas är det många som funderar på för närvarande. Speciella rökrum kan inrättas. Dit får ingen dryck eller mat föras in.

Kommunen vill inte tillåta utbyggnader av "rökavdelningar" på gator och i parker, genom att låta uteserveringar bli permanenta. Restaurangägarna får finna andra lösningar.

- Man kan inte bygga en vårta på huset för varje problem som uppstår. Att man skulle börja göra sådana tillbyggnader, det känns konstigt, säger Arne Ludvigsson.

Vid senaste sammanträdet sa byggnadsnämnden nej till en krog på Stationsgatan om att få ha uteservering året runt. Serveringen får stå kvar som längst till 15 september.

Fakta | Rökförbudet

Det är förbjudet att röka...

...i alla serveringsutrymmen dit gästerna har tillträde. Om servering bedrivs i en bingolokal får rökning inte bedrivas där heller.

...i tält, eller i utrymmen som har väggar och tak. Det spelar ingen roll om installationen är fast eller provisorisk.

Om någon överträder detta och trots upplysning från personalen inte följer bestämmelserna, så får personen avvisas.

Om lagen inte följs, riskerar ägaren att mista sitt serveringstillstånd.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons