Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggnad av Samuelsdal kostar inte Falun ett öre

Annons

I tidningarna stod det att vi "körde över" vår ordförande, vid beslutet i gatu- och parkstyrelsen om utbyggnaden av golfbanan. Låt mig i stället formulera det så här: Att det sunda förnuftet för en gångs skull vann över politiken. Låt mig förklara mitt ställningstagande.

Klubben bedriver en mycket omfattande nybörjar- och ungdomsverksamhet. Varje sommar kommer cirka 100 stycken knattar för att få den första inblicken i golfspelets idéer. Eftersom golfbanan ligger centralt, kan knattarna ta sig till golfbana själva med cykel eller buss.

Av de 1 400 medlemmar som klubben har, är det 25-30 procent som är juniorer. Det är fler än 1 000 medlemmar, som kommer från Falun. De låga avgifterna för familjer är mycket positivt för sammanhållningen av familjen.

Verksamheten med korthålsbana är mycket positiv ur den synpunkten att det inte tar så lång tid att gå runt, även den mest jäktade affärsmannen kan göra en välbehövlig paus i sitt värv, och gå ett varv på banan.

Även för pensionärer, som med ålderns rätt kanske har svårt att gå så långt som en 18-hålsbana kräver, tycker att denna korthålsbana är mycket positiv. Dessutom är det en fin samlingsplats för kontaktsökande människor.

Vän av ordning menar att det inkräktar på övrig verksamhet på området till exempel fotboll. Jag har varit i kontakt med såväl Samuelsdals IF och Slätta SK, som tidigare haft verksamhet på området. De har nu inget utnyttjande av de fotbollsplaner, som finns på området, på grund av det dåliga skick, som de befinner sig i.

Korpen utnyttjar sedan en längre tid Scaniavallen, för sin verksamhet.

Vän av ordning menar också att den tänkta golfbanan på Myran räcker för Faluns golfbehov. För det första kommer detta att bli en 18-hålsbana, med de nackdelar som beskrivs enligt ovan. Dessutom kommer det att bli mycket högre avgifter på denna bana i jämförelse med Samuelsdal. I stället blir det en komplettering till Myran, då ungdomens intresse väcks på en välskött korthålsbana, för att sedan gå över till en längre bana.

Den utbyggnad, som golfklubben önskar, inkräktar väldigt lite på övrig verksamhet och dessutom lovar golfklubben att sköta om fotbollsplanerna om deras ansökan behandlas positivt. Om det är nödvändigt, kommer även el-ljusspåret att byggas om på klubbens bekostnad.

Den här utbyggnaden av golfbanan kostar inte kommunen ett enda öre, tvärt om får kommunen in arrendeavgift för de större ytorna, som golfklubben kommer i utnyttjande av. För en gångs skull en verksamhet, som inte belastar kommunen ekonomiskt.

Jag hoppas att även kommunstyrelsen behandlar ansökan positivt.

SUNE SVÄRDH

Sune Svärdh är enligt egen beskrivning "ledamot i den illustra församling som heter gatu-

och parkstyrelsen".

Mer läsning

Annons