Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbredd misär i boomens Indien

Annons

Indiens ekonomiska framgång har gått mer än tre fjärdedelar av befolkningen förbi. 77 procent av indierna lever på några kronor om dagen.

I skuggan av Indiens ekonomiska tillväxt lever över tre fjärdedelar i yttersta misär _ utan formellt arbete och socialt skyddsnät. De klarar sig på 20 rupier _ drygt tre kronor _ om dagen. Detta samtidigt som Indien stoltserar med en genomsnittlig årlig ekonomisk tillväxt på 8,6 procent.

"En sådan eländig bild lever på ett olustigt sätt sida vid sida av ett lysande Indien som framgångsrikt har antagit globaliseringens utmaningar", står att läsa i en rapport som presenterades på fredagen. Rapporten har gjorts av en statlig kommission för företagande inom den informella sektorn.

Huvuddelen av Indiens fattiga verkar just inom den informella sektorn exempelvis som gatuförsäljare. Andra har arbeten inom jordbruk, vid tegelugnar eller i stenbrott.

26 procent av Indiens befolkning lever under fattigdomsgränsen som har dragits vid 12 rupier om dagen, två kronor. De flesta av dem som lever under miserabla förhållanden är människor tillhörande lägre kaster, urbefolkningsgrupper samt muslimer. Värst är situationen för kvinnor, migrantarbetare och barn.

I rapporten rekommenderas den indiska regeringen att arbetare inom den informella sektorn innefattas av socialförsäkringssystemet och får tillgång till exempelvis pensioner, läkarvård och mödravård.

TT

Mer läsning

Annons