Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbrändhet inte arbetsskada

Annons

Utbrändhet är ingen arbetsskada.

Det menar Försäkringskassan i Borlänge som nu överklagar en dom i länsrätten där en Borlängekvinna tilldömts livränta till följd av utbrändhet genom arbetet.

Det var i november förra året som länsrätten i Dalarna fastlog att en 64-årig kvinna från Borlänge hade rätt till livränta enligt lagen om arbetsskadeförsäkring, LAF, då hon drabbats av utbrändhet, stressreaktioner och depression till följd av sitt arbete.

Länsrätten lutade bland annat sitt beslut mot ett utlåtande från en professor i psykiatri vilken hävdar att kvinnans problem sannolikt kan ha orsakats av hennes arbete.

Detta protesterar nu Försäkringskassan mot och kräver i en skrivelse till kammarrätten i Sundvall att länsrättens dom upphävs.

Från Försäkringskadssans sida menar man att det råder stor osäkerhet beträffande kvinnans besvär och att det idag inte finns någon vetenskaplig grund för att dessa skulle han någon skadlig inverkan.

Man menar också att det är tveksamt om problemen kan anses vara en arbetsskada. Försäkringskassan anser vidare att utlåtandet från psykiatriprofessorn inte kan anses uppfylla kraven på skadlig inverkan enligt lagens mening.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons