Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning som växer

Annons

- Förhandlingar pågår med restauranghögskolan om att koppla i hop utbildningarna och förlägga ett år efter avslutad utbildning i Grythyttan här i Sjurberg, säger Carin Andersson, verksamhetsledare för Creative Business Management, den nya ledarskapsutbildningen för upplevelseindustrin.

- Restauranghögskolan jobbar med måltidsupplevelser. De är kulturentreprenörer som saknar en bra ledarutbildning, säger Carin Andersson.

Snart ska fakultetnämnden vid Örebro universitet behandla frågan om den breddade masterutbildningen i Persborg. Innehållet ska granskas och godkännas för att kunna få den högskolestatus Carin Andersson hoppas på.

- Vi har även diskussioner med högskolan i Dalarna om ett samarbete, berättar hon.

Under det första året har 15 elever gått ledarskapsutbildningen. De kommer i huvudsak från kultur- och mediavärlden. För närvarande är de ute på praktik och det har inte varit svårt att hitta praktikplatser för dem.

En pryar hos kommunalrådet i Motala, en dramatiker arbetar i Dalhalla med att utveckla guideverksamheten i kalkbrottet. En av eleverna är artist och praktiserar på Grythyttans världshus. Ytterligare en dramatiker praktiserar på Internationella folkmusikprogrammet vid Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Två andra elever praktiserar i Bryssel och de studerar informations- och kulturvägar.

Fler utvecklingar av ledarskapsutbildningen pågår. Samarbetet med musikhögskolan i Piteå och deras upplevelseproduktionsutbildning behöver utveckla sin ledarskapsutbildning och då är Creative Business Management det självklara alternativet.

Carin Andersson marknadsför sin ledarskapsutbildning. Hon hoppas på både lokalt och nationellt engagemang. Alla kommunala chefer i Rättvik kommer till Persborg för att lyssna på bland andra Per Frankelius, ekonomie doktor vid Örebro universitet. Han ska prata om innovativa processer. De kommunala cheferna ska även lyssna på ett seminarium om ledarskap.

Creative Buisness Management är också ansvarig för programmet under Musik vid Siljan den sjunde juli i gammelgården i Rättvik. Ämnet är kulturen i vår omvärld. Det blir samtal om kaos och ordningens betydelse. Hjärnforskare Matti Bergström, professor emeritus från Helsingfors, medverkar. Pia Ikonen talar om kaos i företag och Rolf Jensen var tidigare direktör för Institutet för framtidsforskning, pratar om informations- och kommunikationssamhället. Numera finns han på Dream Company.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons