Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning på hjärnan

Annons

Det var med allra största förväntningar och intresse jag öppnade kommunens utskick av "Framtidsutsikter - Ludvika kommun". Första textsidan är okej men redan där insmyger sig en misstanke när man läser "vi vill se möjligheterna - inte fokusera på de hinder som kan finnas".

Det är ett typiskt modernt och lättfärdigt resonemang, för om man inte känner till hindrens natur kan man inte heller undanröja dem. På andra textsidan nämns liksom i förbigående att "det behöver finnas företag som vill anställa"; en alldeles riktig och oundviklig iakttagelse, men sedan fyller man på med de vanliga flum- och populärmålsättningarna om ökad jämställdhet, ökad demokrati och ekologisk hållbarhet, som oftast är hinder för "företag som vill anställa".

På tredje textsidan konstaterar man vad alla vet att "Ludvika tillhör världstoppen inom elkraftsområdet" med högteknologisk inriktning och att högskoleutbildningar har startats. Därefter konstateras att ett centrum för dokumentärfilm och filmvård etablerats och kulturarvs-IT, som samlar och arkiverar material och arkiv från arbetarrörelsen.

Man kan inte undgå att konstatera hur lätt man tar på det avgörande problemet med sysselsättning.

Sossarna har fått utbildning på hjärnan och där gömmer man arbetslösheten utan att veta vad folk ska utbildas till. Man utbildar och utbildar men expanderande företag hittar ändå inte folk med lämplig utbildning. Alla vettiga människor måste nu inse att det är inom tillverkningsindustrin, som sysselsättningen finns. Där skapas realvärden och säljbara produkter - nu som tidigare.

Därför blev jag oerhört glad när jag läste en annons från ABB att de sökte svetsare och plåtslagare för transformatortillverkningen.

Det är ansvarsfulla yrkesjobb som skapar ytterligare jobb i flera led.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons