Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan sex efter nyår

Annons

En som egentligen inte gillade förslaget, men röstade för det, var Bengt-Ola Ryttar, s.

- Det är viktigt att det finns många med politiska uppdrag. Men vi måste erkänna att vi har problem, vi har ju sällan full besättning. Men jag tror att lusten för att arbeta politiskt kommer att öka. Den dagen folket strömmar till, då ökar vi antalet ledamöter igen, sade han.

Christer Iversen, fp, gillade dock inte tanken på en mindre fullmäktigeförsamling och undrade om allmänheten överhuvudtaget bryr sig om hur många som sitter i fullmäktige.

Anki Enevoldsen, c, framhöll att det mesta av det politiska arbetet utförs mellan sammanträdena och att de som "blir över" efter en minskning då får bättre tid och möjligheter att i andra sammanhang föra fram sina politiska åsikter.

Gunnar Lärka, m, kunde inte förstå dem som hänvisar till en sämre demokrati om antalet ledamöter minskas:

- I Falu kommun går det 688 invånare på varje mandat. I Borlänge är antalet 603. I Gagnefs kommun är det bara 183 invånare per mandat. Går vi ned till 35 ledamöter, så blir siffran 215. Det är ändå en väldigt stor skillnad, framhöll han.

Voteringssiffrorna blev 34 för en minskning till 35 ledamöter och tre för att behålla antalet vid 41. En ledamot avstod från att rösta.

De som röstade nej var Christer Iversen och Bosse Jönebratt, båda fp, samt Per-Arne Lech, s. Staffan Unosson, kd, avstod.

Under den här mandatperioden har i genomsnitt - av 41 ledamöter - 30 ordinarie och sju ersättare funnits med vid sammanträdena. Vid torsdagskvällens sammanträde varför övrigt 34 ordinarie och fyra ersättare på plats.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons