Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan Scania ett fattigare Sverige?

Annons

I dag kom med posten erbjudandet från tyska MAN om uppköp av Scania. Jag har några aktier i det svenska bilbolaget. Det är alltså MAN som vill bli ägare och vars styrelse ska besluta om framtiden över den svenska pärlan. Egendomligt är att en svensk, Håkan Samuelsson vid MAN i München, tidigare anställd vid Scania, rekommenderar oss aktieägare att acceptera erbjudandet.

Han skriver "...ingen annan tillverkare gör bättre lastbilar i det tunga segmentet än Scania...". Kommentar: Scania är inte till salu!

Denna situation att framgångsrika Scania kommit i den belägenheten att köpas upp av utländskt intressent är beklagansvärt i det avseendet att framtiden är oviss för tusentals svenska arbetare. En tysk styrelse ser först till sina anställda i hemlandet. Investeringar förläggs först där, liksom forskning och utveckling. Kanske är tiden inte så av- lägsen då tigerekonomierna i Ostasien bygger lastbilar av kvalité. Då kommer en kärvare tid. MAN:s styrelse kommer i svårigheter och då är svenska arbetarkollektivet illa ute. Detta är ett troligt scenario i fallet utförsäljning. Svensk lönande industri håller på att utplånas, säljas ut, huvudkontoren förläggs utomlands, utan att svenska politiker gör något. Det fanns en annan ordning före EU-anslutningen. Detta är globaliseringens konsekvenser, men i första hand Sveriges anslutning till Europeiska unionen, i fördragen, det fria flödet av pengar över gränserna.

Svenskar, det är tid att tänka i en längre framtid! Håkan Samuelsson kan inte räkna med mig.

TANKESMED MEDLEM I FOLKRÖRELSEN, NEJ TILL EU

Mer läsning

Annons