Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ut med cheferna - in med ungdomarna

Annons

Ut åker chefstjänstemännen - in kommer ungdomarna. Så kan det bli om Cesam omvandlas till ett ungdomsforum.

Cesam är Falu kommuns samverkansorgan för ungdomsfrågor. I Cesam träffas politiker och chefstjänstemän från fritidsförvaltningen, skolkontoret, socialtjänsten och kulturförvaltningen för att prata om alltifrån ungdomsfylleri på Falukalaset till det nya ungdomscentrumet som i år ska öppnas i gamla Lantmäteriets lokaler. Ordförande är kommunalråd Dan Westerberg (c) och viceordförande en oppositionspolitiker.

Det dock långt framskridna planer på att skrota Cesam och i stället bygga upp ett nytt samverkansorgan där ungdomar också ska finnas representerade. I dag sitter vuxna och pratar om frågor som rör Faluns unga utan att de själva finns med i samtalet.

- Vi håller på att titta på möjligheterna att skapa ett ungdomsforum, men den stora frågan är ju om det här är något som ungdomarna tycker är intressant att vara delaktiga i eller inte, säger Peter Gehlin, som arbetar med ungdomsfrågor på stadskansliet.

Enligt Peter Gehlin handlar det här om att skapa en mötesplats för ungdomar och politiker, ett forum där ungdomarna själva kan lyfta frågor som de tycker är viktiga. Det är inte en helt enkel uppgift i en stelbent kommunal organisation:

- Det här är jätteknepigt, men vi ska fortsätta diskutera det här under våren tillsammans med ungdomarna, säger han.

Det man skissar på nu är ett ungdomsforum där ungdomar sitter med tillsammans med ett kommunalråd och en oppositionspolitiker. I stället för chefstjänstemän ska lägre tjänstemän som arbetar med de frågor som har ungdomsintresse vara representerade, och med jämna mellanrum ska politikerna i kommunstyrelsen få information.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons