Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ut i skogen ska vi gå

Annons

Kägelberget består av omkring 300 hektar orörd gammelskog väster om Djursjön. Skog som nu är bevarad för framtiden.

Och att intresset för skogen är stort, visade inte minst de drygt 100 personer som kommit för att vara med om invigningen.

Martin Linder från Häradsbygden var en av dem:

- Jag har skog lite längre bort - ditåt, visar han med handen.

- Det är bra att skogen bevaras för framtiden, men det får inte bli för mycket. Man måste kunna bedriva skogsbruk också.

Vid en av källorna med öppen vattenspegel bland höga granar hölls invigningen som inleddes med kohorn och kulning av Horn Per Petterson och Sofia Sandén.

Naturvårdssekreterare Åsa Rydell hälsade välkomna och kommunalrådet Bo Pettersson hoppades att skogen också skulle bli ett "varumärke" för Leksand, precis som kulturen, hockeyn och knäckebrödet.

Själva bandklippningen, kottar på ett snöre, förrättades av länsrådet Inger Eriksson som citerade Karlfeldt som diktat, inspirerad av skogen.

- Jag hoppas att vi andra också ska inspireras av den här skogen, sa länsrådet.

Jemt Anna Eriksson från länsstyrelsen som varit ansvarig för reservatets bildande, tackade alla inblandade för att reservatet blivit till. Speciellt tack riktades till markägarna som varit så förstående. Dessutom passade hon på att skicka med en uppmaning till alla närvarande:

- Passa på att klappa en gammal tall i dag, det är en skönhetsupplevelse för både handen och ögat! lovade hon.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons