Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ut i grönskan och njut!

Annons

- Ta gärna med kaffekorgen och njut av grönskan och fågelsången här ute i Uvnäs, hälsar Kerstin gamla och nya trädgårdsvänner.

Hon och maken Bengt och borderterriern Molly bor idylliskt vid Uvnästjärn. Här vill de ge stadsborna en chans att stanna upp och njuta av tystnaden på landet.

När tidningen hälsar på ska Kerstin börja sätta tomater av den populära Uvnässorten. De hoppas hon ska vara klara till midsommar och bära frukt till långt fram på hösten.

Annars är Kerstin mest känd för sina älskade pelargoner. De fyller ett helt växthus, med favoriter av många spännande slag.

Doftpelargoner, rosenpelargoner och vit mårbacka är bara några av alla de sorter hon drivit upp från egna moderplantor.

- Jag vet inte hur många sorter jag har i år. Det blir som på Vassbo att jag håller mig till dem jag gillar och vill att fler ska upptäcka, säger Kerstin.

Framför allt vill hon slå ett slag för doftpelargonerna som kommer allt mer och ger en härligt kryddig känsla vid beröring.

Många gammaldags rosor i en butik med litet av varje kan Kerstin också locka med hemma i byn. Tillsammans med penséer, fuchsior, perenner och kryddväxter blir vårträdgården snart komplett.

- Det roliga med plantor är att folk numera fortsätter att kompletteringshandla hela sommaren, konstaterar Kerstin.

Därför ska hon under turistsäsongen även sälja blommor och grönt vid serveringen i Staberg. Och efter det ser hon fram emot bondens egen marknad på torget i Falun i höst.

Men från och med nu och fram till midsommar träffas Kerstin hemma i Uvnäs dryga milen norr om Falun sju dagar i veckan.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons