Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usla restider till Dalarna

Annons

Dalarnas Forskningsråd har i en studie jämfört förändringar i restider från Stockholm till olika städer.

- Bilden är entydig. En stadig förbättring för andra orter och en markant försämring för orter i Dalarna, säger Tydén.

Det var när Tydén deltog i ett möte med politikerna i Dalamitt som kommunalråden efterlyste mer fakta om järnvägens utveckling i Dalarna.

- Det var kommunalrådet Jonny Gahnshags idé, som jag nappade på, säger Tydén.

Med hjälp av Kungliga bibliotekets arkiv har han studerat tågtidtabeller från åren 1980, 1985, 1990, 1995, 2000 och 2004.

För varje tidsperiod har Tydén letat efter den snabbaste förbindelsen från Stockholm till respektive ort.

- Tidtabellerna var betydligt mer svåröverskådliga förr och risken finns att vi inte alltid har funnits den snabbaste förbindelsen. Men det är ganska ointressant, eftersom tendenserna är viktigast. Och tendensen är mycket klar.

Från 1980 till 2000 var det en ständig förbättring av spår och tåg med minskade restider som följd. Även för Dalapendeln.

Men därefter har det skett en tydlig försämring för orterna längs med Dalabanan.

- Dalarna får markant sämre restider, samtidigt som andra orter får en stadig förbättring.

Visserligen har restiderna till Gävle och Sundsvall planat ut och har en tendens till att bli sämre. Men det har sin förklaring.

På den banan pågår stora investeringar och restiden kommer snart att minska rejält även där. Tyvärr finns inga såna planer för Dalabanan, säger Tydén.

Att restiden ökat de senaste åren beror främst på dålig ban- standard och det faktum att SJ tagit bort X 2000-tåg från Dalabanan.

Professor Tydén pendlar själv ofta till Stockholm.

- Jag har blivit allt mer irriterad över att det tar längre tid. I tisdags åkte jag från Stockholm 16.55. Tolv minuter i åtta var jag i Falun. Mellan Borlänge och Falun stannade vi två gånger för tågmöte.

Han konstaterar att det tar nästan lika lång tid att åka sträckan Stockholm-Göteborg som Stockholm-Falun.

- Det är ju inte klokt. Trots att Göteborg ligger så mycket längre bort från Stockholm tar det bara sju minuter längre att resa dit från Stockholm än att resa till Falun.

Tydén pekar på att tågresenärer från Falun snabbt skulle kunna få snabbare restid.

- Om man åker via Gävle skulle man teoretiskt kunna kapa res-tiden till två och en halv timme. Men som det är nu måste man alltid vänta 20-25 minuter i Gävle.

På fredag kommer en stor tågkonferens att hållas i Borlänge. SJs vd Jan Forsberg och Banverkets Bo Bylund är inbjudna att tala under rubriken Vad vill SJ och Banverket i Dalarna?

- Jag kommer då att presentera det här materialet som forskningsrådet har tagit fram. Ett material som kommer att komplettera en trafikvision som Dalabanans intresseförening tagit fram, berättar Peter Hultqvist (s), ordförande i Region Dalarna.

- Konferensen är ett jättebra och jätteviktigt initiativ. Bra kommunikationer är livsviktigt för Dalarna. Att SJ och Banverket marginaliserar oss på det här viset borde vi inte acceptera, säger Tydén.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons