Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usel tv-bild på Väster

Annons

Holger Östberg på Rättarevägen 9 i västra Grängesberg suckar.

Under ganska lång tid har det varit stora problem med tv-sändningarna. Och det är vädrets fel.

De flesta älskar högtryck och sol. Men kraftiga högtryck medför ofta att det uppstår "atmosfäriska störningar". Det blir "överräckvidder" och olika tv-sändare stör varandra.

- Det verkar vara en sändare i Gävle som går in och stör slavsändaren i Ludvika. Det har resulterat i dålig bild på framför allt TV 1. Det enda som hjälper är att sändarna byter frekvenser.

- Men det är inte gjort i en handvändning utan kan ta flera år. Vi har 700 sändare i Sverige och byts en frekvens kan det leda till störningar på andra håll. I Örebro har man man i många år haft mycket stora problem med att TV 1-sändaren störts av en rysk sändare och där har det ännu inte bytts frekvens.

- Sannolikt kommer det att ta flera år innan det blir byte av frekvens på sändaren i Gävle, säger Mikael Martna vid Teracom.

Innan Teracom byter frekvenser måste bolaget söka tillstånd hos Post- och Telestyrelsen, PTS. Där bekräftar chefen för radiotillsynen, Christer Söderström, att det är många faktorer som måste vägas in innan det ges klartecken för frekvensbyte.

Man har 69 frekvenser/kanaler att välja på för det analoga nätet och någon utbyggnad blir det inte tal om. För framtiden gäller det digitala systemet som ännu är dåligt utbyggt. Någon gång i framtiden stängs det analoga nätet men ingen, inte ens regeringen, verkar ännu veta när det ska ske.

- Under mars månad kommer en proposition (förslag) från regeringen om utbyggnaden av det digitala nätet. Troligen finns det i propositionen inte med ett datum för när det analoga nätet ska släckas ner även om vi skulle önska det. Men i Finland har man bestämt att göra det 2007 och i vissa stora städer i Tyskland görs det redan i år, säger Christer Söderström.

I Grängesberg har de atmosfäriska störningarna märkts särskilt mycket i de västra delarna ovanför gruvområdet. TV-antennerna på de högt belägna husen har varit starkt påverkade av störningarna.

- Jag har bott i kåken i sex år och ända till i höstas var det perfekt tv-bild. Nu är det lika dålig tv-bild som det var 1958 när tv-sändningarna började i Sverige, säger Holger Östberg.

TV-handlaren Erling Vikström i Grängesberg har haft besök och samtal från flera kunder som varit förtvivlade över de dåliga tv-bilderna.

- De senaste dagarna har jag haft flera samtal från Teracom så de är väl medvetna om problemen här. Vi förväntar oss att de antingen byter kanaler eller sätter upp en lokal sändare i västra Grängesberg, säger Vikström.

- Allra sämst verkar mottagningsförhållandena vara på förmiddagarna men även andra tider på dygnet är det stora problem. Skid-VM blev nog spolierat för de allra flesta i västra Grängesberg, fortsätter han.

Holger Östbergs maka Agneta Östberg ifrågasätter varför alla som har stora problem med dålig tv-bild ska vara tvingade att betala licens.

- Betalar man licens ska man väl också kunna titta på tv-programmen, tycker hon.

Mikael Martna vid Teracom berättar att det är många tv-ägare som ringer till Teracom och ställer frågor kring licensen.

- Men licens betalar man för att man äger en tv-mottagare, inte för att kunna titta på vissa program. Vi på Teracom har till uppgift att distribuera tv-signaler medan det är ett helt annat bolag, Radiotjänst, som administrerar tv-licensen.

Vad kan den enskilda tv-ägaren göra för att minska eller eliminera problemen med dålig tv-bild?

Christer Söderströms råd är att köpa en parabol. Eller så köper man en "boxer" och tar in digitala tv-signaler från antingen Borlänge eller Västerås. Samma råd ger Mikael Martna hos Teracom men Erling Vikström anser att det finns anledning att tänka sig för.

- Har man boxer eller parabol får man inte in de regionala sändningarna från Gävle-Dala. Det är viktigt för många, speciellt äldre, framhåller Vikström.

Enligt Mikael Martna är detta ett övergående problem.

- Inan det här året är slut kommer de regionala programmen säkert att finnas med i det digitala marknätet ("boxer"), betonar han.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons