Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA vill inte följa EU:s klimatmål

Annons

Allmänna ord, men inga konkreta klimatmål. Det har USA:s linje varit inför toppmötet med EU.

Mötet hålls på måndagen i Washington där president George|W Bush möter ett EU som den här gången företräds av nuvarande EU-ordföranden Tysklands förbundskansler Angela Merkel, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU:s höge representant för utrikes- och säkerhetspolitik, Javier Solana.

Det är ett i raden av återkommande, årliga möten som de två storheterna håller och där man skriver ihop sig i deklarationer som ska ange kursen för de fortsatta kontakterna.

Den här gången har EU velat ha klimatpolitiken som huvudfråga, jämte ekonomiskt och rättsligt samarbete. EU:s företrädare har fått starka order från EU-länderna att ligga på vad gäller klimatfrågan, om slopande av visum för medborgare från Polen, Slovakien och de övriga EU-länder som förut fanns under det sovjetiska oket.

EU vill också ge klara besked "hit men inte längre" om vilka uppgifter amerikanska myndigheter kan få del av om flygpassagere på väg över Atlanten. Det avtal som finns säger att USA kan få ta del av dryga 30-talet uppgifter om en passagerare, allt från bostadsort och vem som betalade biljetten till matönskemål på flyget. USA vill utöka uppgiftsfloran när avtalet nu ska förhandlas om.

Den nuvarande EU-ordföranden Merkel är också ordförande för G8-gruppen, en krets för världens rikaste länder, som har möte i Tyskland i början av juni. Merkel satsar hårt på att få med sig USA på starka mål för en minskning av utsläppen av växthusgaser, minst av den storlek som EU-länderna kom överens om i mars.

Då, på EU-toppmötet, lovade EU-länderna att minska utsläppen med 20 procent till 2020, jämfört med nivån 1990, och med 30 procent om övriga världen ställer upp på det.

Washingtonmötet skulle, hoppades EU, vara en uppmjukningsövning inför G8-mötet. Men USA verkar måttligt intresserat och har i förövningarna avvisat allt som närmat sig konkreta mål och har inte heller velat ha några hänvisningar till vad EU redan föresatt sig att klara.

Enligt uppgift till TT kan USA bara gå med på att säga att den ekonomiska tillväxten inte ska tillåtas påverka utsläppen negativt.

TT

Mer läsning

Annons