Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA sträcker än en gång ut sin hjälpande hand

Annons

De flesta människor som gör sin röst hörd vill ha fred. Vill vi inte alla ha fred?

Frihet vill vi också alla ha. Tvång och förtryck vill ingen ha. Demokrati vill alla ha. Terrorfylld diktatur vill ingen ha.

USA mördare! Bush mördare! är vanlig text på plakaten vid de demonstrationer som nu hålls mot krig mot Irak.

USA framställs som krigshetsare och USA-hatet blommar som aldrig förr. USA är en imperialistisk stat som bara ser till sina egna intressen och just nu värnar man sin egen oljetillförsel, påstår vissa.

Själv blir jag så förvånad och generad över vad jag hör och läser i detta antiamerikanska flöde. Hur tänker sig dessa människor att världen ska bli kvitt sin ondska såsom Saddam Hussein och hans massförstörelsevapen? Eller - hemska tanke- ska han få vara kvar och härja fritt?

Varför tror man i Sverige att det amerikanska folket och dess president vill ha krig? Vad gör att amerikanarna skiljer sig från de flesta andra som vill ha fred?

Kanske en gnutta självinsikt, kanske mod att stå upp för det mest värdefulla livet har kanske generositeten att vilja ge andra det man har själv och värdesätter högt. Frihet, yttrandefrihet, mötesfrihet, åsiktsfrihet är mänskliga värden som amerikanarna sätter högt. Gör vi det i Sverige? Bryr vi oss om hur människor har det i ett annat land?

Det gör amerikanarna. De av vissa så illa omtyckta amerikanarna offrade många tusen egna soldaters liv för att rädda Europa undan tyskarna och Hitler efter både första och andra världskriget. Man drev terrorbalansen mot Sovjet och räddade oss undan kommunismen. Man kan undra hur det varit i Kuwait om inte amerikanarna sträckt ut sin hjälpande hand även där. Kan det möjligen vara samma ideal som driver USA i dag som det var 1918, 1944 och 1990? Fundera på det alla ni som i dag svär över amerikanerna!

I Irak härskar sedan 1979 en fullständigt samvetslös galning, Saddam Hussein. Han har startat två stora krig mot grannländer, Iran och Kuwait. Han bedriver ständigt krig mot sitt eget folk och har dödat fler än 50 000 shiamuslimer i sydöstra delen av Irak och hundratusentals kurder i norra Irak. Trots att landet har bland världens största oljetillgångar lever hans folk i armod. Han stödjer internationell terrorism och han belönar varje självmordsbombares familj i Palestina med 25 000 USA-dollar.

Saddam Hussein har nu trotsat FN i mer än tolv år, allt sedan gulfkrigets fredstraktat. Många vill ge FN-observatörerna ytterligare tid. Om man därigenom kan uppnå målen är det gott men vem tror egentligen på det? Hur länge ska världen låta Saddam Hussein driva gäck med oss? Tolv år till? Och om inte det hjälper? Fred till varje pris kan bli ett högt pris!

Krig dödar och skadar civilbefolkning, är det tunga argumentet för dem som motsätter sig krig. Betänk: Saddam Hussein dödar och skadar också civilbefolkningen. I denna likhet finns dock en olikhet. Efter Saddam Hussein och hans regim är det slut på lidandet. Det irakiska folket skulle kunna få frihet och demokrati. Det skulle kunna få del av sitt lands enorma rikedom genom skolor, sjukhus, infrastruktur och näringsliv. Detta är det ena alternativet! Vilket är det andra?

BERTIL FAGERBERG

Mer läsning

Annons