Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA ställer krav på Pakistan

Annons

USA uppmanade på tisdagen Pakistan att inleda en militäroffensiv mot de upprorsmän som gömmer sig i klanområden. Washington anser att Musharraf inte agerat tillräckligt kraftfullt mot extremisterna.

USA-företrädare sade att Pakistans militäre ledare Pervez Musharraf bör skicka sina soldater till klanområdet som gränsar mot Afghanistan. Detta för att jaga bort taliban- och al-Qaidaanhängare efter att ett tio månader långt fredsavtal mellan klanledare och Islamabad kollapsat.

Han sade att USA är berett att hjälpa till att uppgradera den pakistanska militären, i synnerhet dess gränsstyrkor som utgör största delen av de uppskattningsvis 85|000 soldaterna i klan- och gränsregionerna.

Omkring 350 miljoner dollar krävs för en militär uppgradering och Washington väntas bidra med så mycket som möjligt av den summan.

Boucher talade efter en veckas våld i norra Waziristan, en avsides belägen region där militanta ledare i helgen meddelade att fredsavtalet från i fjol var brutet.

Avtalet gick ut på att de talibansympatiserande klanerna skulle jaga iväg utländska islamister i utbyte mot att armén skulle lämna dem i fred.

USA har tidigare avfärdat fredsavtalen med att de innebär att man stryker extremisterna medhårs och skapar fristäder för utländska krigare, varifrån dessa kan slå till mot amerikanska styrkor i Afghanistan.

TT

Mer läsning

Annons