Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA, Staaf och liberal press

Annons

Svar till Bo Staaf, 21/2:

Bo Staaf har åter skrivit ett av sina USA-fientliga inlägg. Den här gången handlar det om "den liberala pressens" påstådda undfallenhet mot USA.

Varifrån han fått detta kan man fråga sig. Alla tidningar, inklusive DN och SvD har ofta artiklar med kritiskt granskande tonläge. Få länder utsätts för sådan kritisk granskning från pressen, inklusive den liberala, i Sverige som just USA.

Många liberala tidningar visade stor förståelse för USA och dess politik omedelbart efter 11 september. Fullt förklarligt, då chocken och sorgen för många människor var svår.

En diskussion mår bättre av att behandla sakfrågor och undvika utfall och invektiv. Exempelvis kan man ju bättre analysera "de 20 bombkrigen". Reda ut vilka krig som var aggression från USA:s sida. De flesta är nog överens om att Vietnamkriget och några av de konflikter som ägt rum i Centralamerika var orättfärdiga från USA:s sida. Och Irak-kriget är ju, minst sagt, omdebatterat. Men en diskussion bör också ta fasta på att i flera av de övriga krig USA deltagit i har historien gett USA rätt.

Det finns många områden att diskutera, exempelvis den nuvarande USA-regeringens brist på miljöpolitik eller det faktum att dödsstraff fortfarande finns kvar i många delstater och för vissa federala brott.

Men det man nu främst reagerar mot är Bo Staafs och andras hätska inställning. En inställning som inte bidrar till att främja den dialog vi alla vill ha. Detta är mycket allvarligare än den liberala pressens påstådda "undfallenhet".

GUNNAR ÅHGREN

Mer läsning

Annons