Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA söker enad front mot Iran

Annons

Irans inflytande i Mellanöstern måste minska och Irak måste stabiliseras med gemensamma krafter. Det är budskapet som USA:s utrikesminister och försvarsminister trummar in under en rundresa till sina allierade i regionen.

Den amerikanska regeringen har gång på gång bett de moderata arabländerna om hjälp att stabilisera situationen i Irak även om deras inflytande är begränsat _ i den mån det alls finns något.

Tillsammans med försvarsminister Robert Gates genomför hon en rundresa till USA:s allierade bland arabländerna och till Israel.

Inför resan har den amerikanska regeringen tillkännagett att Saudiarabien ska få militärt bistånd på 20 miljarder dollar, Egypten 13 miljarder dollar och Israel 30 miljarder dollar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har i en tidningsintervju uttryckt oro över de amerikanska planerna.

USA vill också förmå de moderata arabländerna att enas om att minska Irans inflytande i Mellanöstern.

Irans "destabiliserande" roll omfattar enligt den amerikanska regeringen:

Iran har inte oväntat kritiserat USA:s vapenpaket till arabländerna.

Han bedömde det emellertid som "fruktlöst" att komma med mångmiljardpaket till allierade i arabvärlden för att undergräva Irans inflytande.

Försvarsminister Mostafa Mohammad Najjar konstaterade att Iran inte känner sig hotat av att vänligt sinnade muslimska länder stärker sin försvarsförmåga, eftersom det utgör "en del av den islamiska världens försvarsförmåga".

Åtminstone en av USA:s allierade har uttryckt en avvikande mening. Oman anser inte att Iran utgör något hot i regionen.

Ytterligare ett diskussionsämne som behandlas under rundresan är det arabiska fredsinitiativet för palestinierna och Israel.

USA vill driva på Israel att inleda samtal med den palestinske presidenten Mahmud Abbas om gränser och diplomatiska förbindelser, uppgav israeliska tjänstemän.

Det är emellertid oklart hur långt premiärminister Ehud Olmert är beredd att gå i kontakterna med Abbas sedan denne förlorat kontrollen över Gaza till Hamas.

TT

Mer läsning

Annons